A Monte Rosa 4000 méteres csúcsai

6 nap

A Wallisi-Alpokban található Monte Rosa csoport több négyezer méter fölé nyúló csúcsot foglal magába. Itt egy nap alatt akár öt-hat négyezer méter fölötti csúcsra is fel lehet mászni. Ezek közül a legkedveltebb a Signalkuppe, amelynek tetején van az Alpok legmagasabban épült menedékháza, a Capanna Margherita (4554 m). Tőle északra található a csoport legmagasabb pontja, a Svájc első topográfiai térképét elkészítő Dufour tábornok nevét viselő főcsúcs, a Dufourspitze (4634 m), ami egyúttal az Alpok második legmagasabb csúcsa, és amelyet Dr. Déchy Mór délről elsőként mászott meg.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Milano – Varallo – Alagna Valsesia: kb. 1100 km)
Találkozó az alagnai kempingben 19.00 órakor.
Az éjszakát a kempingben (sátorban) töltjük.

2. nap:
Alagna – Gnifetti menedékház (3647 m)
Reggeli és sátorbontás után, kb. 10 órakor indulás. Alagnából (1191 m) felvonóval a Passo Salati állomás (2971 m) érintésével a Punta Indren (3260 m) állomásig megyünk, majd innen kb. 3,5 óra a Gnifetti menedékházig (3647 m) gyalogolunk, ahol az éjszakát töltjük.

3. nap:
Gnifetti menedékház – Vincent-Pyramide (4215 m) – Balmenhorn (4167 m) – Gnifetti menedékház
Szintemelkedés: kb. 740 m, menetidő: kb. 5 óra
Szállás: a Gnifetti menedékházban, C.A.I.

4. nap:
Gnifetti menedékház – Schwarzhorn /Corno Nero/ (4322 m) – Ludwigshöhe (4341 m) –Parrotspitze (4432 m) – Zumsteinspitze (4563 m) – Signalkuppe, Margherita menedékház (4554 m)
Szintemelkedés: kb. 1450 m, menetidő: kb. 8 óra
Szállás: a Margherita menedékházban, C.A.I.

5. nap:
Margherita menedékház - Gnifetti menedékház – Indren felvonó állomás, majd innen felvonóval lemegyünk Alagnáig.
Szállás: az alagnai kempingben.

6. nap:
Sátorbontást követően Alagna Valsesiából egyénileg utazunk haza.


Túra nehézsége

Vincent-Pyramide: PD
Balmenhorn: PD, 40 fok
Schwarzhorn: PD, 50 fok
Ludwigshöhe: PD, 40 fok
Parrotspitze: PD
Zumsteinspitze: PD, 40 fok
Signalkuppe: PD

A túrához nem szükséges komolyabb tapasztalat, de ne ez legyen az első normál utas alpesi csúcsod. Amennyiben még nem, vagy régen jártál alpesi túrán 3000 méter felett, akkor javasoljuk, hogy az akklimatizáció megkönnyítése érdekében előtte feltétlenül gyere el velünk valamelyik hegymászó programunkra (Grossvenediger, Wildspitze, Allalinhorn, Weissmies)!


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, 40 literes hátizsák, túrabot, tartalék élelem, hálózsák, derékalj, sátor.
Technikai felszerelés (jégcsákány, hágóvas, beülő, 2 db HMS karabiner, 2 db karabiner, 1 db jégcsavar, varrott Dyneema hevederek és kötélgyűrűk, kötél, stb.).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!


Költségek

Ár: 155.000 Ft     

Előleg: 62.000 Ft, amely jelentkezéskor esedékes.
Hátralék: 93.000 Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Az indulás előtti 30 napon belül történő jelentkezés esetén a teljes részvételi díj a jelentkezéssel egyidejűleg fizetendő.

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés és a szervezés díját, a vezető(k) felvonóval és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) kiutazását (az üzemanyagköltség /Budapest – Alagna Valsesia – Budapest: kb. 2200 km/ és az autópályadíjak (90 EUR) összesen kb. 95.000 Ft/autó), az esetlegesen felmerülő parkolások díját, a felvonók díját (40 EUR/fő), a szállás költségeit (összesen kb. 270 EUR/fő), valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A minimális létszám 3 fő, a maximális létszám 4 fő vezetőnként.


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Milano – Varallo – Alagna Valsesia: kb. 1100 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

2 éjszaka Alagna város kempingjében, saját sátrainkban. A kemping területén tiszta és kulturált vizesblokk található. Internet hozzáférés is van, amit külön térítés ellenében használhatunk. A kemping rendelkezik egy kis élelmiszer üzlettel, de a közelben étterem is található.

3 éjszakát menedékházakban töltünk, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A menedékházak rendelkeznek étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Képek a blogon.

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Három vagy több jelentkező esetén más időpontban is indítjuk a túrát!

Erre a túránkra célszerű indulás előtt legalább 3 hónappal jelentkezned, mert előfordulhat, hogy a programban ajánlott menedékházban vagy panzióban a zsúfoltság miatt már nem lehet szállást foglalni. Emellett ezek a túráink nagyon népszerűek, így nem biztos, hogy lesz helyed. Nem érdemes tehát utolsó pillanatra halasztani a jelentkezést!

A résztvevők felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.