Az emberiség bölcsője: Ararát, 5137 m

8 nap

A mintegy 40 km átmérőjű Ararát hegység egy hófödte, szunnyadó, kráter nélküli vulkáni kúp. Ugyan a hegy legutolsó kitörése már több ezer éve volt, időnként ma is nagy erejű földrengés rázza meg a környéket. A hegységnek két csúcsa van: az 5137 (de egyes források szerint 5122, illetve 5165) méteres Agri Dagi, valamint a Kis-Ararát, amely 3896 méter magas. Mivel a hegy szinte toronyként emelkedik a környező síkságok, völgyek fölé, kitűnő panorámát biztosít Örményország és Irán szomszédos vidékeire. Ennek is köszönhető, hogy a hegység - melynek térségét szarvasmarhát és juhot tenyésztő nomád kurdok lakják - török katonai területnek számít, így csak külön engedéllyel látogatható.

Bár az Ararát Törökország legmagasabb pontja, mégis az örmények szent hegye. Az Ószövetség szerint az özönvíz apadásakor itt feneklett meg Noé bárkája, mely legenda ma is a régészek, geológusok és történészek egész sorát vonzza ide a világ minden tájáról. A G8 csúcs idején pedig, a tárgyalt klímaváltozási kérdések fontosságának demonstrálására, fel is építették itt Noé bárkájának mását.

Túraprogram

1. nap: Utazás repülővel Vanba, majd busszal Dogubeyazitba
A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről indulunk repülőjárattal, és isztambuli átszállással a késő délutáni órákban érkezünk Vanba. Innen kb. 3 órás autózással Dogubeyazitig utazunk, ahol az éjszakát egy panzióban töltjük.

2. nap: Dogubeyazit – 1. tábor (3200 m)
Reggelink elfogyasztását követően szálláshelyünkről autóval az Ararát hegy lábához (2200 m) utazunk, majd gyalogosan kb. 4-5 óra alatt érünk a 3200 méter magasan található 1. táborba. Az éjszakát sátrainkban töltjük.

3. nap: 1. tábor (3200 m)  – 2. tábor (4200 m)
Korán reggel indulunk, és mintegy 1000 méteres szintemelkedést leküzdve kb. 4-6 óra alatt érkezünk meg a legmagasabban fekvő táborhelyünkre. Napunk hátralevő részét pihenéssel és a következő napi csúcsmászásra való felkészüléssel töltjük.
Szállásunk sátorban lesz.

4. nap: 2. tábor – Agri Dagi (5137 m) – 1. tábor (3200 m) 
Hajnali 2 órakor indulunk el az Ararát legmagasabb csúcsára, melynek utolsó 200 méterén szükség lesz hágóvasainkra. A csúcsra kb. reggel 7-8 órára érünk fel, majd a csúcs meghódítását követően visszatérünk táborunkba. Rövid pihenő és étkezés után összecsomagoljuk sátrainkat és lemegyünk a 3200 méteren található 1. táborba.
Szintemelkedés: kb. 1000 m
Menetidő: kb. 10-12 óra
Szállásunk sátorban lesz.

5. nap: 1. tábor (3200 m) – Dogubeyazit   
Reggel levonulunk a hegyről, és a közeli hőforrásokba merülve, valamint Dogubeyazitban kipihenjük a csúcsmászás fáradalmait.
Az éjszakát panzióban töltjük.

6. nap: Tartaléknap 
Tartaléknap rossz idő esetére a 2. táborban. Jó idő esetén kultúrprogram (Ishak Pasa Szerája, Ani).

7-8. nap: Dogubeyazit – Van – Isztambul – Budapest
A kora reggeli órákban kisbusszal Vanba, majd repülővel - isztambuli átszállással - Budapestre utazunk.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, 2 pár meleg kesztyű, kamásli, túrabakancs, hágóvas, túrabot, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegélycsomag.

Jó, ha van arcmaszk, síszemüveg, valamint gázfőző, edények, termosz.
Kb. 70 literes hátizsák, valamint egy kisebb, kb. 30 literes hátizsák, továbbá hálózsák, derékalj és sátor.

A hágóvasat és a sátrat mi biztosítjuk a túra során!


Költségek

Ár: 195.000 Ft    

Előleg: 78.000 Ft, amely jelentkezéskor esedékes.
Hátralék: 117.000 Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Az indulás előtti 30 napon belül történő jelentkezés esetén a teljes részvételi díj a jelentkezéssel egyidejűleg fizetendő.

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés és a szervezés díját, a kötelező helyi vezetőt, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a hágóvas és a sátor bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (Budapest – Van – Budapest repülőjegy várható költsége az illetékkel együtt 80.000 Ft-tól), az Ararát mászási engedély díját (50 EUR), a helyszínen fizetendő költségeket (utazás busszal és taxival, szállás (kb. 15 EUR/fő/nap), étkezés), az esetleges belépők és fakultatív programok árát, valamint a védőoltások és az utasbiztosítás díját.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: Az Ararat túra indításához szükséges minimális létszám 6 fő, a maximális 15 fő.


Utazás

Repülővel, busszal, taxival.

Repülés előtt érdemes informálódni, hogy mit lehet felvinni a gépre, stb. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott 


Szállás, étkezés

4 éjszaka hotelben, 3 éjszaka sátorban.

Az étkezési lehetőség a hegyen nem biztosított (de igény esetén megoldható), így kb. 4-5 napi élelmiszer mennyiséget kell magunkkal vinnünk. Gyalogtúránk során csak a 4200 méter magasságban található táborunk környékén lesz lehetőségünk ivóvíz nyerésére. Célszerű energiaszeleteket, aszalt gyümölcsöket, kekszet, szőlőcukrot, sok vizet, pezsgőtablettákat és teafiltert magunkkal vinni.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Kötelező védőoltás nincs, azonban utazás előtt ajánlott beoltatnunk magunkat hastífusz, hepatitisz A és B, valamint diftéria-tetanusz ellen.

A védőoltások az aktuális WHO információktól függenek. Indulás előtt (lehetőleg minél hamarabb) érdemes konzultálni a Nemzetközi Oltóközpont vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel.
Jó, ha van nálunk az út alatt: Diamox (Acetazolamide), Quarelin, Algopyrin, Cataflam, Imodium, Ciprobay, Smekta por, Reasec, Nospa, Brulamycin szemcsepp, C, B6 és B12 vitamin, víztisztító tabletta, izolációs fólia, valamint egészségügyi csomag. Aki pollenallergiában szenved, ne hagyja otthon a gyógyszereit!

A helyi fizetőeszköz a török líra (1 EUR kb. 3 TRY), költőpénznek azonban (új címletű) USA dollárt vagy eurót célszerű vinni. Bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőség.
Az időeltolódás a magyarországi időhöz képest +1 óra!
Az utazás, a szállás és az élelmiszer árak picit olcsóbbak, mint nálunk. Egy ebéd vagy vacsora kb. 3-5 euróba kerül.

A gyalogtúra folyamán lehetőségünk lesz arra, hogy felszerelésünket a felső táborig (4200 m) lovak (1 ló maximum 15 kg csomagot kb. 100 EUR-ért) hozzák utánunk, így mentesülhetünk terheink cipelésétől. A túra nehézsége miatt kifejezetten ajánlott a lovak igénybevétele!

Sátorozás során a felső táborban éjszaka mínuszokra is lehet számítani, egyébként a településeken száraz, meleg, nyári idő lesz kb. 25-35 fokkal.

A hegyen nem lesz módunk folyóvízzel tisztálkodni, ezért nedves törlőkendőket és kézfertőtlenítő gélt nem árt magunkkal vinnünk. Egyébiránt a városi és falusi szálláshelyeken mindenhol van lehetőség zuhanyozásra és étkezésre.

Mindenhol van mobil térerő, és nagyon sok helyen lehet internetezni. Szálláshelyünkön fel tudjuk tölteni az akkumulátorokat is.

Hasznos információk:
http://www.femina.hu/utazas/igy_nez_ki_az_emberiseg_szulohelye_ararat
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag
http://www.budapeste.be.mfa.gov.tr/

Fontos!
A csekély programmódosítás jogát fenntartjuk!

Túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Programunkon elsősorban magashegyi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény (pl.: időjárás-változás) léphet fel. A zord időjárás vagy a résztvevők erőnléte szükségessé teheti az előzetesen egyeztetett túraterv módosítását. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, az esetleges vis maior (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk) következtében bekövetkező változásokért a szolgáltató nem vonható felelősségre, az előre nem várt extra költségvonzatok pedig a mindenkori résztvevőket terhelik, melyhez megértéseteket kérjük. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal-módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt! Túravezetőink fenntartják maguknak a jogot, hogy indokolt esetben az egész csoporttal visszaforduljanak. A túravezető döntését mindenkinek be kell tartania, mivel az a résztvevők biztonságát szolgálja.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás

Aktuális időjárás.

Száraz, meleg idő várható, sok napsütéssel. Minél magasabbra jutunk, úgy csökken a hőmérséklet, 4200 méter magasságban az éjszakai és hajnali hőmérséklet akár 0 C fok is lehet. A csúcson a hőmérséklet 0 és -15 C fok között várható. A csúcs közelében emellett viharos erejű szél is előfordulhat, amely alacsony hőmérséklettel párosulva a hőérzetet jelentősen rontja.