Everest trekking: Gokyo Ri, Cho La Pass, Everest Base Camp, Kala Patthar

20 nap

Az Everest alaptábor gyalogtúrát nem kell különösebben bemutatnunk senkinek, hiszen a hazai irodák egyik legnépszerűbb útja, amelyet azok választanak, akik kevesebb időt tudnak szánni az utazásra, kezdő túrázók és nem zavarja őket a tömeg. Mi azonban mást szeretnénk nyújtani, így aki fizikailag kicsit fittebb, gyakorlottabb túrázó és szereti a kihívásokat, jó helyen jár. Ez a túra csak 2 nappal hosszabb, mint a sokak által ismert Everest Base Camp Trek, ebbe az időtartamba azonban belefér a Gokyo Ri Trek és a Cho La Pass Trek is.

A Khumbu régió Sagarmatha Nemzeti Parkjának területén található Gokyo völgy minden bizonnyal az egyik legszebb hegyvidéki terület a Földön. A Gokyo Trek során gyönyörű rhododendron erdőn keresztül fokozatosan emelkedünk egyre magasabbra. Utunkat a települések közelében legelésző yakok kísérik, míg elérjük a türkiz színű Gokyo tavakat, majd a Gokyo Ri (5357 m) kilátópontot, ahonnan sokkal látványosabb panoráma tárul elénk, mint a közismert Kala Patthar (5550 m) kilátópontról. Innen ugyanis lélegzetelállító kilátás nyílik az Everest (8848 m), a Makalu (8463 m), a Cho Oyu (8201 m) és a Lhotse (8516 m) csúcsára is, hogy csak néhányat említsünk. A kilátópontról úgy tűnik, mintha a Cho Oyu Base Camp csak egy kőhajításnyira lenne. Ezután a Chola La (5368 m) hágón keresztül átmegyünk a Khumbu völgybe, ahonnan elérjük az igen népszerű Everest Base Camp Trek útvonalát és ellátogatunk az Everest alaptáborába (5364 m), valamint a Kala Patthar kilátópontra is. Túránk során a Sherpa falvak és kolostorok érintésével betekintést nyerünk a kulturálisan élénk sherpa életformába.

A gyalogtúra alatt menedékházakban alszunk és hegyi éttermekben étkezünk, de akár arra is lehetőségünk adódik, hogy felszerelésünket teherhordók vigyék.

Igény esetén programunkat Island Peak (6189 m) mászással is kiegészítjük!

Túraprogram

1-2. nap: Utazás repülővel Kathmandu-ba
A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről indulunk repülőjárattal, és müncheni, majd delhi átszállással a második napon a kora délutáni órákban érkezünk Nepál nemzetközi repülőterére, Kathmanduba (1310 m). Az éjszakát egy kathmandu-i hotelben töltjük.

3. nap: Kathmandu
Városnézés Kathmanduban, az engedélyek és a hiányzó felszerelések beszerzése.
Az éjszakát hotelben töltjük.

4. nap: Kathmandu – Lukla (2840 m) – Phakding (2610 m)
Reggelink elfogyasztását követően taxival megyünk a repülőtérre, majd egy kalandos, kb. 40 perces lélegzetelállító repülés után Luklában landolunk a Tenzing-Hillary repülőtéren, ahonnan már gyalog folytatjuk utunkat Phakding-be.
Az éjszakát lodgeben töltjük (ettől a naptól kezdve gyalogtúránk során az összes többi éjszakát egyszerű menedékházakban fogjuk tölteni).
Menetidő: 3 – 4 óra

5. nap: Phakding – Namche Bazar (3440 m)
Néhány hídon átkelve érjük el a Sagarmatha Nemzeti Park bejáratát, ahol ellenőrzik engedélyeinket és regisztrálnak minket. Utunk a Hillary függőhídon át visz tovább, és hamarosan lenyűgöző látvány tárul szemünk elé...
Menetidő: 5 – 6 óra

6. nap: Namche Bazar – Dhole (4110 m)
Túránk ezen szakaszán megcsodálhatjuk a bőséges növényi és állati vegetációt, beleértve a vadvirágokat és a rhododendron erdőt is.
Menetidő: 5 – 6 óra

7. nap: Dhole – Machherma (4470 m)
Ösvényünk a dübörgő Dudh Koshi folyó mellett vezet számos nyári településen és a bájos Luza falucskán keresztül. Ezen a környéken állítólag még a Yetivel is találkozhatunk, a legenda szerint ugyanis ez az egyik felbukkanási helye.
Menetidő: 4 – 5 óra

8. nap: Machherma – Gokyo (4790 m)
Utunk előrehaladtával egyre szebb kilátás nyílik a Cho Oyu-ra (8201 m), miközben érintjük Phangga-t (4480 m), ahol egy lavina 1995-ben 40 embert temetett maga alá. Csillogó türkizkék színű tavak mellett megyünk Gokyo faluig, majd délután fakultatív program keretében a Gokyo Valley-ban található tavakhoz sétálunk és feltöltjük fényképezőgépünk memóriakártyáit emlékekkel :)
Menetidő: 4 – 5 óra

9. nap: Gokyo – Gokyo Ri (5357 m) – Dragnag (4700 m)
A napfelkelte túránk fénypontján, a Gokyo Ri (Gokyo Peak) kilátóponton talál minket, ahonnan sokkal látványosabb panoráma tárul elénk, mint a közismert Kala Patthar (5550 m) kilátópontról. Innen – hogy csak néhányat említsünk – a Makalu, a Lhotse, a Nuptse, az Everest és a Pumori csúcsát is megcsodálhatjuk, miközben úgy érezzük, mintha a Cho Oyu Base Camp csak egy kőhajításnyira lenne. A Gokyo Ri minden bizonnyal az egyik legfelejthetetlenebb élményt fogja jelenteni a résztvevők számára. A megtett úton visszatérünk Gokyo faluba, majd reggelinket követően továbbmegyünk Dragnagba.
Menetidő: 5 – 6 óra

10. nap: Dragnag – Cho La Pass (5368 m) – Lobuche (4910 m)
Ez túránk legnehezebb napja, mely picit technikásabb az eddig megszokottól. Nem sietünk, mert a sziklák jegesek lehetnek, az ösvény pedig csúszós. Dzonglha falucskát elhagyva ismét gyönyörködhetünk a kilátásban, most épp a Lobuche Peak és az Ama Dablam csúcsok látványában.
Menetidő: 8 – 10 óra

11. nap: Lobuche – Everest Base Camp (5364 m) – Gorak Shep (5140 m)
Utunk a Khumbu gleccser mellett halad, melynek során érintjük a Gorak Shep tavat és megtekintjük az expedíciós sátrakról felismerhető Everest alaptábort, amely a Khumbu-jégesés előtt terül el.
Menetidő: 6 – 7 óra

12. nap: Gorak Shep – Kala Patthar (5550 m) – Pheriche (4240 m)
A Mount Everestet megvilágító első napsugarak által előidézett látványt már a Kala Patthar kilátópontról csodálhatjuk meg, ehhez azonban korán reggel, sötétben és kb. – 14 fok körüli hőmérsékletben kell indulnunk. A pihenő után leereszkedünk Pheriche-be.
Menetidő: 7 – 8 óra

13. nap: Pheriche – Tengboche (3860 m)
Miközben lefelé haladunk, fokozatosan előbukkan a növényzet, egyre dúsabb lesz a vegetáció, és utunk ismét rhododendron erdők között vezet.
Menetidő: 4 óra

14. nap: Tengboche – Namche Bazar (3440 m)
Menetidő: 5 – 6 óra

15. nap: Namche Bazar – Lukla (2840 m)
Az út meredeken ereszkedik lefelé, miközben keresztülmegyünk a Sherpa falvakon, ahol magával ragad minket a buddhizmus, az ima kövek és a lobogó imazászlók varázsa.
Menetidő: 6 – 7 óra

16. nap: Lukla – Kathmandu
A kora reggeli járattal repülünk vissza Kathmanduba.
Az éjszakát egy kathmandu-i hotelben töltjük.

17 – 18. nap: Kathmandu
Tartaléknapok arra az esetre, ha a kedvezőtlen időjárás miatt Luklából – akár napokig – nem tudnának felszállni a belföldi repülőjáratok. Ezeket a napokat optimális esetben pihenéssel, ajándékvásárlással és városnézéssel töltjük, melynek során megtekintjük Kathmandu nevezetességeit, a Durbar Square-t, a Swayambhunath és a Boudhanath sztúpát, Bhaktapur királyvárosát, valamint a Pashupatinath halottégető szentélyt.

19 – 20. nap: Utazás repülővel Magyarországra
Reggeli után a repülőtérre megyünk és megkezdjük hazautazásunkat Magyarországra, ahova másnap az esti órákban érkezünk meg.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, jó túrabakancs, csúszásgátló, túrabot, 35-45 literes hátizsák, hálózsák, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegélycsomag.
Túra közbeni szállásunk egyszerű, 2-4 ágyas fűtés nélküli szobákban lesz, így meleg hálózsákra van szükség, amelynek a komfortfokozata legalább -5 fok.


Költségek

Ár: 179.000 Ft    

Előleg: 71.600 Ft, amely jelentkezéskor esedékes.
Hátralék: 107.400 Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Az indulás előtti 30 napon belül történő jelentkezés esetén a teljes részvételi díj a jelentkezéssel egyidejűleg fizetendő.

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés és a szervezés díját, valamint a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (a repülőjegy: Budapest – München – Delhi – Kathmandu – Delhi – Bécs – Budapest várható költsége az illetékkel együtt 220.000 Ft-tól), a vízum díját (40 USD), a trekking engedélyek díját (kb. 60 USD), a helyszínen fizetendő költségeket (utazás repülővel: Kathmandu - Lukla - Kathmandu kb. 400 USD-tól, taxi, szállás, étkezés, teherhordó, borravalók), az esetleges belépők és fakultatív programok árát, vamint a védőoltások és az utasbiztosítás díját.
(A napi háromszori étkezés és a szállások ára (2-3 USD/fő/nap) összesen kb. 30 USD/fő/nap.)
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 9 fő.


Utazás

Repülővel és taxival.

Az indulás és érkezés időpontja néhány (1-4) napot módosulhat a repülőjegyek olcsóbban történő beszerzése miatt, valamint a programtól függően.

Repülés előtt érdemes informálódni, hogy mit lehet felvinni a gépre, stb. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott

Vízum: A magyar állampolgároknak a vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A nepáli vízum (30 napos) a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 40 USD, és 1 db igazolványkép szükséges hozzá.
Szükséges engedélyek: Nemzeti Parki engedély és TIMS kártya (kb. 60 USD). Ezek kiváltása a helyszínen történik, melyhez útlevél másolat és további 4 db igazolványkép szükséges.


Szállás, étkezés

5 éjszaka hotelben, 12 éjszaka menedékházban (Tea House/Lodge). Island Peak mászásnál 2-3 éjszaka sátorban!

Túra közbeni szállásunk egyszerű, 2-4 ágyas fűtés nélküli szobákban lesz, így meleg hálózsákra van szükség, amelynek a komfortfokozata legalább -5 fok.

A hegyi Lodge-okban a legtöbb helyen napenergiával melegítik a vizet, ezért csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, és a hőmérséklete is inkább langyos, mintsem forró, így nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha nekünk is jut belőle.

Az étkezési lehetőség a gyalogtúra során naponta három alkalommal biztosított az út mentén néhány órányi járásra sorakozó hegyi lodge-okban. Egy menü ára kb. 300-700 NPR. Utunk során palackozott ivóvizet (1 liter 80-400 NPR) vagy forralt vizet szintén ezekben a házakban tudunk beszerezni. Célszerű energia szeleteket, aszalt gyümölcsöket, kekszet, szőlőcukrot, pezsgőtablettákat és tea filtert magunkkal vinni.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Ajánlott oltások az utazás előtt: Hepatitis A és B, tífusz és tetanusz. Emellett ajánljuk a malária elleni gyógyszeres védekezést is.

Jó, ha van nálunk az út alatt: Diamox (Acetazolamide), Quarelin, Algopyrin, Cataflam, Imodium, Ciprobay, Smekta por, Reasec, Nospa, Brulamycin szemcsepp, C, B6 és B12 vitamin, víztisztító tabletta, izolációs fólia, valamint egészségügyi csomag – ezek ugyan lesznek a túravezetőknél is, azonban túravezetőinknek nem áll módjában gyógyszereket biztosítani a résztvevők számára, elsősegélynyújtásban viszont tudnak segíteni. Bár októberben nem kell a fűfélék jelentős virágzására számítani, ennek ellenére, aki pollenallergiában szenved, ne hagyja otthon a gyógyszereit!

Az árak alacsonyabbak, mint nálunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél.
Költőpénznek (új) USA dollárt vagy Euro-t célszerű vinni, amit a helyszínen tudunk majd a helyi fizetőeszközre, nepáli rúpiára (1 NPR kb. 3 Ft) beváltani.
1 USD = kb. 105 NPR, 1 Euro = kb. 115 NPR.
Aktuális árfolyam: http://www.xe.com
Bankkártya használatára a városokban van lehetőség, melyek közül leginkább a Visa és a MasterCard terjedt el.

Mobiltelefonjaink Nepálban működnek, azonban érdemesebb kinti telefonokról hazatelefonálni, mivel így az jóval olcsóbb, és több szálláshelyen lehetőség nyílik rá. Utunk során a településeken az internetezési lehetőség adott és általában van wifi is, amelyért óránként kb. 500 NRP-t kérnek.

Az elektromos áram Nepálban ugyanaz, mint nálunk: 230V/50Hz. A hegyi menedékházak szobáiban általában nincs konnektor, az áramot itt többnyire napelemekből vagy agregátorról nyerik, de azért utunk során lesz lehetőségünk akkumulátorainkat feltölteni, melyért óránként kb. 100-300 NPR-t kell fizetni.

Út közben a tisztálkodási lehetőségek korlátozottak, ezért célszerű magunkkal nedves törlőkendőket és kézfertőtlenítő gélt vinni. 

A gyalogtúra folyamán lehetőségünk lesz arra, hogy felszerelésünket teherhordók (maximum 20 kg csomagot napi kb. 15 USD-ért) vigyék, így mentesülhetünk terheink cipelésétől. A túra nehézsége miatt kifejezetten ajánlott teherhordó igénybevétele! 

Nepálban sokan beszélnek gyengén angolul, így az ott élőkkel angol nyelven lehet kommunikálni.

Hasznos információk:

Irodalom:
Stefano Ardito: A Himalája meghódítása (2005., Alexandra)

Térkép: Trekking Map, Lukla to EVEREST BASE CAMP 1:50 000 

Fontos!
A csekély programmódosítás jogát fenntartjuk!

Túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Programunkon elsősorban magashegyi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény (pl.: időjárás-változás) léphet fel. A zord időjárás vagy a résztvevők erőnléte szükségessé teheti az előzetesen egyeztetett túraterv módosítását. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, az esetleges vis maior (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk) következtében bekövetkező változásokért a túravezető nem vonható felelősségre, az előre nem várt extra költségvonzatok pedig a mindenkori résztvevőket terhelik, melyhez megértéseteket kérjük. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal-módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt! Túravezetőink fenntartják maguknak a jogot, hogy indokolt esetben az egész csoporttal visszaforduljanak. A túravezető döntését mindenkinek be kell tartania, mivel az a résztvevők biztonságát szolgálja.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás

Aktuális időjárás.

Az időjárás szempontjából az őszi időszakban tiszta idő várható, sok napsütéssel. Minél magasabbra jutunk, úgy csökken a hőmérséklet is, 3000 méter magasságban napközben 5-15 C fok lehetséges, de a napsütés nagyban befolyásolja a hőérzetünket. Az éjszakai és hajnali hőmérséklet akár -15 C fok is lehet. Ősszel remek az időjárás, és a kilátás is jobb, a távoli magas hegyek fotózására ez a legideálisabb időszak. Tavasszal kicsit párásabb a levegő, ekkor azonban él a természet, a madarak, lepkék, rovarok, virágok és a természet csodái iránt érdeklődőknek ez a legkedvezőbb időpont a túrára. Ilyenkor számtalan vadvirág és rhododendron erdők borítják a hegyoldalakat.

Az időeltolódás a magyarországi időhöz képest +4 óra 45 perc!