Extrém túra (Alacsony-Tátra gerinctúra)

5 nap

Szeretnéd megismerni saját határaidat? Itt az alkalom! Ezt a túrát azoknak találtuk ki, akik kedvelik az extrém körülmények adta kihívásokat. A program teljesítéséhez nagyfokú elszántság szükséges, ezért főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik a saját korlátaikat feszegetni, sőt, akár hajlandóak ki is lépni a keretek közül.

Túraprogram

1. nap:
Kiutazás egyénileg Magyarországról. (Budapest – Donovaly: kb. 210 km, Miskolc – Donovaly: kb. 210 km)
Találkozó 20.00 órakor Donovaly központjában, a nagy parkolóban.
Szállás: panzióban.

2. nap: DonovalyKis-Chochula
Szintemelkedés: 1220 m, csökkenés: 450 m
Táv: 13 km
Menetidő: 6-9 óra
Szállás: sátorban.

3. nap: Kis-ChochulaDurková-nyereg – Durková menedékház 
Szintemelkedés: 620 m, csökkenés: 720 m
Táv: 12 km
Menetidő: 5-8 óra
Szállás: menedékházban. 

4. nap: Durková menedékház  – Durková-nyeregGyömbér-ház
Szintemelkedés: 1115 m, csökkenés: 1015 m
Táv: 14 km
Menetidő: 7-10 óra
Szállás: menedékházban. 

5. nap: Gyömbér-házCertovica
Szintemelkedés: 330 m, csökkenés: 860 m
Táv: 8 km
Menetidő: 3-5 óra

Visszamegyünk autóinkhoz, és egyénileg utazunk haza.


Túra nehézsége

Az útvonal teljesítéséhez az átlagnál jobb fizikai erőnlét szükséges. A gerinctúra során nagy fenyvesekben és törpefenyők között is hosszan gyalogolunk. A gerincen gyakran erős szél fúj. Csak olyanoknak ajánljuk ezt a túrát, akik már túráztak (hótalpaztak) több napon keresztül télen magashegyen, és nem ez lesz az első sátras magashegyi túrájuk.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, sí-, és napszemüveg, fényvédő krém, termosz, elsősegélycsomag, fejlámpa, kb. 65 literes hátizsák, sátor, hálózsák, derékalj, bivakzsák, túrabot, hótalp, hágóvas, lavinaeszközök (lavina jeladó-vevő, lavinaszonda, hólapát), 2 napi élelem, gázfőző, edény.

Figyelem! Az ár nem tartalmazza a lavinaeszközök és a hótalpak bérleti díját! 


Költségek

Ár: megállapodás szerint 

Ár tartalmazza: A túravezetés díját, valamint a technikai felszerelés (sisak, beülő, túracsákány, hágóvas, karabinerek, kötél) bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: Az utazási költséget oda-vissza (az üzemanyagköltség kb. 15.000 Ft/autó), az esetlegesen felmerülő parkolási díjat és a szállás költségét, mely kb. 15 EUR/éj/fő, valamint az étkezést és a biztosítást.

A túravezetői díjon felül a résztvevők állják a vezető(k) túraprogrammal kapcsolatban felmerülő minden költségét (ide értve a szállást, utazást, parkolást, felvonó díját), kivéve az étkezését.

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A minimális létszám 3 fő, a maximális létszám 5 fő vezetőnként.  


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval utazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit. Figyelem: a hólánc ne maradjon otthon!

Útvonaltervező: www.viamichelin.com


Szállás, étkezés

Egy éjszaka panzióban, egy éjszaka sátorban, egy éjszaka a Durková menedékházban, és egy éjszaka a Stefánika menedékházban.

A szálláshelyek rendelkeznek étteremmel, ahol lehet reggelizni és vacsorázni.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

A túra indulási időpontja február végén, március elején várható.
Nincs konkrét túraidőpont. A túra az indításához szükséges minimális létszám (3 fő) meglétét követően - az időjárás figyelembe vételével - a csoporttal egyeztetett időpontban indul.

A magashegyi túra csak akkor indul, ha a meteorológiai előrejelzés az adott térségre kedvező. Amennyiben az adott területre vonatkozó lavinajelzés 4-es, vagy attól magasabb, akkor a túrát egy későbbi, egyeztetett időpontra napoljuk el.

A résztvevők felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.

Térkép:
VKÚ 122, NÍZKE TATRY CHOPOK, 1:50 000
VKÚ, NÍZKE TATRY TÁLE, 1:50 000

Irodalom:
Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
Keszthelyi Ernő: Alacsony-Tátra turistakalauz

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás

Aktuális időjárás.
Szlovák lavinatérkép.
Aktuális lavinaveszély.