Garda-tó via ferrata

5 nap

A Garda-tó, mely Olaszország legnagyobb tava, Verona, Brescia és Trento tartomány területén helyezkedik el. A Garda-tótól pár kilométerre található a mediterrán klímájú, hangulatos óvárossal rendelkező Arco városa, melynek 126 m magas sziklán álló vára a X. században épült. E római kori település környéke a sziklamászók paradicsoma, így a számtalan mennyiségű túrafelszerelést árusító bolt mellett nem véletlen, hogy itt található Európa legnagyobb mesterséges mászófala is. A Garda-tónál azonban a kikapcsolódásra és sportolásra vágyók nemcsak a sziklamászás, hanem a via ferrata, a kerékpározás, a vitorlázás és a siklóernyőzés iránti szenvedélyüknek is hódolhatnak.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Arco: kb. 930 km)
Találkozó 18.00-19.00 óra között a város mellett található Camping Arco bejárata előtt.
Szálláshelyünk a kempingben (sátorban) lesz, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

2. nap:
Sentiero attrezzato dei Colodri (Monte Colodri, 395 m)
Délelőtt indulunk, és a kemping közelében kezdődő Sentiero attrezzato dei Colodri via ferratán felmegyünk a Monte Colodri 395 méterescsúcsára, majd innen kb. 1 óra alatt visszasétálunk a kempingbe. Út közben lehetőségünk lesz megtekinteni az óvárost és az arcoi várat is.
Szintemelkedés: 280 m, ebből 200 m ferratán
Menetidő: kb. 3 óra

3. nap:
Sent. attr. Fausto Susatti 
(Cima Capi, 909 m), Sent. attr. Mario Foletti, Sentiero dei Camminamenti
A kempingből reggel indulunk, majd autóinkat Biacessa település pakolójában hagyjuk, és gyalog folytatjuk utunkat. A ferrata beszállását egy gyalogösvényen kb. 1-1,5 óra alatt érjük el. Ezután a biztosított szakaszon kb. 1 óra alatt jutunk fel a Cima Capi 909 méteres csúcsára, ahonnan gyönyörű panoráma fogad minket. A csúcsról ösvényen és a Sent. attr. Mario Foletti ferratán jövünk le, majd rövid kitérőt teszünk a Sentiero dei Camminamenti ferratán, amely végig első világháborús katonai útvonalon halad, így megcsodálhatjuk az alagutakat, barlangokat, háborús bunkereket és védfalakat.
Szintemelkedés: kb. 700 m
Menetidő: kb. 6 óra

4 nap: Sentiero attrezzato "Rio Sallagoni" (Castel Drena, 380 m)
Délben érkezünk vissza szálláshelyünkre, majd a pihenőt követő rövid autózás után érünk a kempingtől kb. 8 km-re található Drena parkolójába. Az út a ferrata beszállásáig 15 perc, ezt követően a ferrata kb. 1-2 órát vesz igénybe a drenai várig, innen pedig egy ösvényen megtéve 30 perc távolságra van a parkoló.
Szintemelkedés: 210 m, ebből 190 m ferratán
Menetidő: kb. 3 óra

5. nap:
A reggeli sátorbontás és összepakolás után egyénileg utazunk haza Magyarországra.

Az időjárás és a résztvevők erőnlétének függvényében a túrák sorrendisége változhat!


Túra nehézsége

Sentiero attrezzato dei Colodri (C), Sentiero attr. Fausto Susatti (B), Sent. attr. Mario Foletti (B), Sentiero dei Camminamenti (A/B), Sentiero attrezzato „Rio Sallagoni" (D)


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fejlámpa, kb. 25 literes hátizsák, túrabot, hálózsák, derékalj, sátor.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!


Költségek

Ár: 39.900 Ft    

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a túravezető szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) utazási költséget oda-vissza (az üzemanyagköltség /Budapest – Arco – Budapest: kb. 1900 km/ és az autópályadíj összesen kb. 65.000.-Ft/autó) és az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, a várbelépők árát (kb. 8 EUR), a szállás költségét, amely 4 éjszakára kb. 60 EUR, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 6-7 fő vezetőnként.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Arco: kb. 930 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

4 éjszaka Arco város kempingjében, saját sátrainkban. A kemping területén tiszta és kulturált vizesblokk található. Internet hozzáférés is van, amit külön térítés ellenében használhatunk. A kemping rendelkezik egy kis élelmiszer üzlettel, de a közelben étterem is található.

Az általunk feltüntetett szálláslehetőség csak ajánlás, attól színvonalasabb szállást is választhatsz, ebben az esetben azonban a szállásfoglalást egyedi igényeidnek megfelelően már Neked kell intézned. A lényeg, hogy a találkozási ponton a kiírás, vagy a túravezetővel egyeztetett időpontban ott legyél.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 5 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Irodalom:
Klettersteig-Atlas, Band 1: Italien West (2008., Schall-Verlag)
Christjan Ladurner: Klettersteige für Einsteiger (Südtirol-Dolomiten-Gardasee)

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Időjárás