Jóga és Kalandtúra Tirolban

3 nap

– via ferráta, rafting, jóga –

Élvezd a természet szépségét és lazíts, töltekezz jógával! Kelet-Tirolba látogatunk a Lienzi-Dolomitokba, ahol tökéletes vadvíz és vadregényes ferráták várnak ránk.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról Tirolba. (Budapest – Lienz kb. 600 km, kb 6,5 óra) Találkozó 13.00 óra órakor a megbeszélt helyen. A helyszínre érkezés után megismerkedünk a via ferráta felszereléssel, annak használatával és a ferrátázás biztonsági szabályaival, majd elindulunk első, B/C nehézségű bemelegítő ferrátánkra, ami a környék egyik vadregényes szurdokában, kristálytiszta hegyi patak mellett halad, melyet gyönyörű vízesések törnek meg. Kellemesen elfáradva, élményekben gazdagon indulunk szállásunk felé.

2. nap:
Reggel fakultatív jógával kezdjük a napot azokkal, akik gyakorolják vagy érdeklődnek iránta. Reggeli után vadvízi bázisunkon találkozunk és átvesszük felszerelésünket (neoprén ruha és cipő, mentőmellény, sisak), megismerkedünk a vadvízi evezés szabályaival, tudnivalóival és irány a folyó. Indul a rafting, vízállástól függően evezünk a folyó egyik szakaszán. A szakaszok kb. 1.5 óra hosszúak,  hullámokkal,  zúgókkal; a túra során az időjárás függvényében megállunk vízbe ugrálni, úszni, játszani. A vizes élményeket követő ebédszünet után következő ferrátánkra indulunk a környék egy csendes kis kanyonjába, ahol vízesésekkel, kötélhidakkal tarkított útvonalon mászhatunk. Késő délutánra érkezünk vissza szállásunkra, és ha erőnk, kedvünk még engedi fakultatív levezető jógával, relaxációval zárjuk a napot.

3. nap:
Reggel fakultatív napüdvözlő, napindító jógával kezdjük ismét a napot. Reggeli után elhagyjuk szállásunkat és ismét ferrátázni indulunk. Ha a csapat alkalmas egy nehezebb C/D nehézségű ferráta megmászására akkor ezt a lehetőséget választjuk, ellenkező esetben egy könnyebb ferrátával zárjuk kalandhétvégénket. Délután indulunk hazafelé és valamikor a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

A túra előtt a tudnivalókról részletes tájékoztatást fogunk adni (találkozó, felszerelés stb.).

Az időjárás befolyásolhatja a túrát! Rossz időjárás esetén a túra programjainak megvalósulása változhat vagy a túravezető döntése alapján félbeszakítható, az útvonal módosítható. A változtatás a túravezető hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja.


Túra nehézsége

Ferráta:
A ferráták változó nehézségűek B-C/D-D.

A via ferrátázáshoz feltétlenül szükséges a jó lépésbiztonság és elengedhetetlen a szédülésmentesség! Bárki jöhet, aki szereti a túrázást, élvezi a mászást és a kihívásokat és elmúlt 14 éves. Ha átlagos kondícióval rendelkezel vagy sportossal és szoktál néha túrázni, mozogni, szereted a kalandokat, akkor bátran jelentkezz.

Rafting:
Isel folyón, nehézség: közepes (ww II-IV). Az Iselt állandó, stabil vízállás jellemzi, mivel a Grossglockner (3798 m) és a Groosvenediger (3666 m) gleccserei táplálják és több különböző nehézségű szakasz közül lehet választani. A lényeg, hogy ne legyen víziszonyod, erős evezéseknél fontos, hogy magabiztosan mozogj vízben.  Amennyiben mégse sincs élvezhető víz raftoknak (min. 40m3/s) akkor választhatsz vadvízi kenuzást, mert bokáig érő vízben nincs rafting!
A rafting programon való részvételhez úszástudás szükséges!

Jóga:
Egyszerű jóga gyakorlatokra kell számítani, melyeknek célja az energiával való feltöltődés, belső ellazulás és a nyitottság elérése. Nem kell nehéz és bonyolult gyakorlatokra számítani, a gyakorlatok mindenki számára elvégezhetőek, bátran lehet csatlakozni.

Mi a via ferráta?
A VIA FERRÁTA, vagy ahogy németül mondják KLETTERSTEIG az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán a biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.  Ausztriában és Olaszországban inkább „csak amennyi szükséges a biztonsághoz” kiépítési elv tapasztalható, míg Franciaországban mára kész via ferráta „kalandparkokat” hoztak létre az izgalmak fokozására.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.

Mi az a rafting? 
4 vagy több személyes általában ovális gumihajóval gyors folyású, kanyargós, hullámos folyón való evezés.


Szükséges felszerelés

Ferráta:
Jó idő esetén napszemüveg, fényvédő krém, kb. 20-25 literes hátizsák, túrabakancs, biciklis vagy ferrátás kesztyű. Kevésbé jó idő esetén eső, hideg és szél ellen védő ruházat is szükséges.
Technikai felszerelés: via ferráta felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – a túravezetőtől bérelhető.

Rafting:
Csak személyes felszerelésre van szükség, amit a vízre hozni kell: fürdőruha, póló, törülköző, zokni, szemüvegkötő.
Technikai felszerelés: neoprén ruha és cipő, mentőmellény, sisak, hajó. Ez benne van az evezés árában.

Jóga:
Kényelmes ruha, amiben szabadon tudsz mozogni és egy jóga matrac vagy jóga szőnyeg.

A szükséges felszerelésről a túra előtt részletes leírást küldünk.


Költségek

Ár: 21.900 Ft    

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, és a túravezető szállásköltségét.

Ár nem tartalmazza: A rafting (kb.11.500 Ft) díját. A túravezető és a résztvevő(k) utazási költségét oda-vissza (üzemanyagköltség /Budapest – Lienz – Budapest: kb. 1200 km/ és az autópályadíjak kb. 36.000 Ft/autó)) és az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, útdíjat. A szállás díját, ami apartmanban kb. 25-30 Euro/fő. A parkbelépő díjat 10 Euro/fő. A technikai felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) bérleti díját - túravezetőtől bérelhető 1.000 Ft/nap, valamint az étkezést és a biztosítást.

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 7 fő vezetőnként.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Lienz: 600 km, kb. 6 óra). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Az utazás a túrák kiindulópontjáig előzetes egyeztetést követően egyénileg vagy együttesen történik. Azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

Apartmanban.


Egyéb információk

Képek a túráról:
https://drive.google.com/open?id=0BzJEzDfiAGEMTGNxYWhnQi15Z28

A programokon való részvétel feltételei:
18 év alatt szülői engedély, pszichikai és fizikai alkalmasság, az alkoholos-, vagy kábítószeres befolyásoltság kizáró tényező.
Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 4 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a túrát!

Igény esetén a túra meghosszabbítható:
- A Lienzi-Dolomitok csúcsainak (2270méter) via ferrátás megmászásával vagy
- Ausztria két legmagasabb hegye a Grossglockner (3798 m) és a Groosvenediger (3666 m) a közelben található Hohe Tauern Nemzeti Parkban található. Ez a túra összeköthető az említett hegycsúcsok megmászásával vagy hegyi túrájával.

Hosszabítási igény esetén kérd ajánlatunkat!

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Kiss Tamás Benedek