Kaukázus: Elbrusz, 5642 m

10 nap

A Kaukázus ÉNY-DK-i irányban húzódó, számos gerincből álló, gyűrt magashegység a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között. Hossza 1280 km, szélessége 100-225 km, melyet Nagy-Kaukázusra és Kis-Kaukázusra osztottak fel. Geológiai felépítése igen változatos, ásványkincsekben gazdag.
Az Elbrusz a Kaukázus és egyben Európa legmagasabb pontja, mely a Kaukázus főgerincétől néhány kilométerre északra található. Oroszország területén, Kabard-Balkár földön fekszik. Alapja kristályos kőzet, maga a hegy kialudt andezitvulkán. Az Elbruszról 17 nagyobb gleccser indul ki. Vulkáni, kettős csúcsának nyugati része 5642 m, keleti csúcsa 5621 m magas. Tetejét egész évben hó (firn) borítja. A Kaukázus feltérképezésében nagy szerepe volt a magyar származású dr. Déchy Mórnak, aki a hegységbe 1884-től 1904-ig hét expedíciót vezetett magyar szakemberek társaságában.
A Kaukázusban élő emberek alapvetően kedvesek és barátságosak, számukra a magyarok nem ismeretlenek, hiszen rokon népnek tartanak minket. Közös gyökereinket a vándorlásainkig vezetik vissza.

Túraprogram

1-2. nap: Utazás. A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről indulunk repülőjárattal, és moszkvai átszállással a késő esti órákban érkezünk Mineralnije Vodiba. Innen taxival (úgynevezett minibusszal) megyünk a Kabard-Balkár földön található Terszkol faluba (2150 m). A hajnali órákban megérkezünk szálláshelyünkre, miután kipihentük magunkat a környéken egy kb. 4 órás gyalogtúrát teszünk, melynek során ellátogatunk a faluhoz közeli 30 méter magas vízeséshez. Az éjszakát hotelben töltjük.

3. nap: Akklimatizációs túra. A reggeli elfogyasztását követően a Cseget szállótól ülőszékes felvonóval tesszük meg az út egy részét, majd felgyalogolunk a 3404 m magasan lévő Cseget csúcsára, ahonnan szép kilátás nyílik az Elbruszra. Délután pedig a szállásunkhoz közeli Terszkol-völgyben teszünk egy néhány órás gyalogtúrát. Az éjszakát hotelben töltjük.

4. nap: Terszkol-Azau (2350 m) – MIR-állomás (3470 m) – Barrels Hut (3800 m)
A délelőtti órákban Terszkolból taxival felmegyünk Azau faluba (2350 m), ahonnan felvonóval folytatjuk utunkat a 3470 méteren található MIR-állomásig. Innen gyalog megyünk a vulkáni kőzettől holdbélinek tűnő tájon egészen a Barrels Hut (Garabashi) állomás fémhordóihoz. Miután leraktuk zsákjainkat és kifújtuk magunkat, rövid könnyű sétát teszünk a Priut 11 (4157 m) szikláihoz, majd visszatérünk a fémhordókhoz, melyekben az éjszakát töltjük.

5. nap: Barrels Hut (3800 m) – Priut 11 (4157 m)
Reggel továbbindulunk, és felmegyünk a Priut 11 (4157 m) szikláihoz, ahol elfoglaljuk szálláshelyünket, és miután elfogyasztottuk ebédünket, rövid akklimatizációs sétát teszünk (a szintkülönbség kb. 300 méter) a Priut 11 szikláinak tetejéig, majd visszatérünk a Priut 11 szikláinál található rogyadozó faházhoz, amelyben az éjszakát töltjük.

6. nap: Priut 11 (4157 m) – Pastuchov-sziklák (4690 m)
Akklimatizációs túrát teszünk a 4690 méteren található Pastuchov-sziklákig, de ha az időjárás jó lesz, és erőnk bírja, tovább is mehetünk. Szállásunk a faházban lesz a Priut 11-nél.

7. nap: Priut 11 – Elbrusz Nyugati-csúcs (5642 m) – Priut 11
Hajnali 2.00 órakor elindulunk a várva várt csúcstámadásra. A gyönyörű és fagyos napfelkelte a Pastuchov-szikláknál ér minket. Délben már az Elbrusz  Nyugati-csúcsán majszoljuk csúcscsokinkat. Akinek lesz még hozzá ereje, megpróbálkozhat az Elbrusz Keleti-csúcsával (5621 m) is. Az éjszakát faházunkban töltjük.

8. nap: Priut 11 – Terszkol
Reggel gyalog megyünk a MIR-állomásig, ahonnan már felvonóval folytatjuk utunkat Azau faluig. Azau faluban a felvonó állomás melletti büfében ki-ki megkóstolhatja a kaukázusi saslikot, és megvásárolhatja a bazárban a szuveníreket. A szállásunk a hátra lévő napokban a hotelben lesz Terszkol faluban.

9. nap: Tartaléknap (fakultatív programok) 
Három program közül lehet választani:
A. Taxival lemegyünk Elbrusz faluba, túránk kiinduló pontjára, és innen egy gyalogtúrát teszünk a csodálatosan szép Adylsy-völgyben (kb. 2000 RUB/fő).
B. Taxival lemegyünk Elbrusz faluba, ahonnan egy gyalogtúrát teszünk az Irik-völgyben.
C. Kisbuszos kirándulás a Csegem-völgybe (kb. 2500 RUB/fő). További részletek személyesen a helyszínen. 

10. nap: Hazaút. Az esti órákban (július 31-én) Terszkol faluból minibusszal Mineralnije Vodi városába, majd repülővel - moszkvai átszállással - Budapestre utazunk.


Túra nehézsége

Elbrusz mászás: F, ill. 2B (az orosz skálán)


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, 2 pár meleg kesztyű, kamásli, túrabakancs, hágóvas, túrabot, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém, termosz, elsősegély csomag.

Jó, ha van pehely kabát, arcmaszk, testmelegítő (pl. SAHARA), síszemüveg, túracsákány, valamint gázfőző, edények.
Beülő, vagy annak hiányában 2 db 120 cm hosszúságú heveder, 2 db HMS vagy csavaros karabiner.
Kb. 70-80 literes hátizsák, valamint egy kisebb, kb. 30-35 literes hátizsák, derékalj, hálózsák.

Sátor nem kell!


Költségek

Ár: 219.000 Ft    

Előleg: 87.600 Ft, amely jelentkezéskor esedékes.
Hátralék: 131.400 Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Az indulás előtti 30 napon belül történő jelentkezés esetén a teljes részvételi díj a jelentkezéssel egyidejűleg fizetendő.

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés és a szervezés díját, a túravezető(k) utazással (repülőjegy) és szállással kapcsolatban felmerült költségeit. 

Ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (a repülőjegy: Budapest – Mineralnije Vodi – Budapest várható költsége az illetékkel együtt 120.000 Ft-tól), a biztosítást, a vízum, a meghívólevél (vízum illetéke + Vízum Center + meghívólevél + ügyintézési díj: 35.535 Ft/fő), a határzóna engedély, az OVIR regisztráció, az Elbrusz Nemzeti Parki engedély, a felvonók, kinti transzferek, és a szállás költségeit, valamint az étkezést. Ez összesen kb. 290.000 Ft lesz. A fakultatív programok költségeit. 
A fakultatív programok, az Oroszországban történő utazás és transzferek, a felvonók költségeit a túravezető(k) számára. A felmerülő költségeket a résztvevők osztják el egymás között. 
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért  nem tudunk felelősséget vállalni.

Figyelem! Az ár nem tartalmazza a szükséges technikai felszerelés bérleti díját! Igény esetén az eszközök kölcsönzésében korlátozott számban tudunk segíteni.

Létszám: A Kaukázus túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 10 fő.


Utazás

Repülővel


Szállás, étkezés

4 éjszaka hotelben, 4 éjszaka menedékházban.
A körülmények kicsit fapadosak a menedékházakban, de csomagjainkat és felszerelésünket biztonságban tudhatjuk.

Csak annyi élelmiszert kell vinni, amennyire az utazás alatt szükség lesz a vonaton. A vonaton és az állomásokon lesz lehetőség folyadék (pl.: sör) vásárlására.
Az élelmiszerek annyiba kerülnek, mint nálunk, sőt, még olcsóbbak, de nincs olyan választék, így nem árt egy kis száraz kolbászt, szalonnát, csokoládét vinni. Ezek az Elbrusz mászásánál is jól jöhetnek.
A hotelben lesz lehetőség (bőséges) reggelit és vacsorát rendelni (több fogásos meleg étel, helyi specialitás /muszlin konyha/). A reggeli 400 RUB, a vacsora 400 RUB.

Az étkezési lehetőség a hegyen nem biztosított (de igény esetén megoldható), így kb. 4-5 napi élelmiszer mennyiséget kell magunkkal vinnünk. Célszerű energiaszeleteket, aszalt gyümölcsöket, kekszet, szőlőcukrot, sok vizet, pezsgőtablettákat és teafiltert magunkkal vinni.


Egyéb információk

Hasznos tanácsok:
Utazás előtt ajánlott beoltatnunk magunkat HASTÍFUSZ, valamint HEPATITISZ A és B ellen.
Kötelező biztosítást kötni!
Jó, ha van nálunk Diamox (Acetazolamide), Quarelin, Algopyrin, Cataflam, Imodium, Ciprobay, Smekta por, Reasec, Nospa, Brulamycin szemcsepp, C, B6 és B12 vitamin, víztisztító tabletta, izolációs fólia, egészségügyi csomag – ezek lesznek a túravezetőknél is.
Ukrajnában +1 óra, míg Oroszországban +2 óra az időeltolódás a magyarországi időhöz képest!
Költőpénznek Eurót vagy (új) USA dollárt célszerű vinni.
1 RUB = kb. 5 Ft
Szálláshelyünkön lesz lehetőség az akkumulátorokat feltölteni.

Fontos!

A turista vízumhoz szükséges dokumentumok:

  • 1 db színes igazolványkép (3,5 x 4,5 cm)
  • helyesen kitöltött és aláírt vízumkérő lap
  • aláírt meghatalmazás
  • érvényes útlevél, amelyben legalább két üres oldal van az orosz vízum számára, és amely a vízum lejártától számított legalább 6 hónapig még érvényes
  • utasbiztosítás
  • repülő/vonatjegy másolata
  • voucher
  • visszaigazolás

A vízum, az engedélyek, az utasbiztosítás beszerzéséhez segítséget nyújtunk.

A csekély programmódosítás jogát fenntartjuk!

Túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Programunkon elsősorban magashegyi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény (pl.: időjárás-változás) léphet fel. A zord időjárás vagy a résztvevők erőnléte szükségessé teheti az előzetesen egyeztetett túraterv módosítását. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, az esetleges vis maior (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk) következtében bekövetkező változásokért a szolgáltató nem vonható felelősségre, az előre nem várt extra költségvonzatok pedig a mindenkori résztvevőket terhelik, melyhez megértéseteket kérjük. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal-módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt! Túravezetőink fenntartják maguknak a jogot, hogy indokolt esetben az egész csoporttal visszaforduljanak. A túravezető döntését mindenkinek be kell tartania, mivel az a résztvevők biztonságát szolgálja.

Időpontok és jelentkezés

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás

Aktuális időjárás.