Kétnapos haladó via ferrata

Kétnapos haladó via ferráta a 
Hohe Wandon és Rax-Alpokban
– ITT FOLYTASD –

Rax és Hohe Wand évszázadok óta a bécsiek méltán kedvelt kirándulóhelye. Itt minden megtalálható, a mély völgyektől a kopár hegycsúcsokig, a gyalogos túráktól a via ferrátán keresztül a sziklamászásig. Ez a hétvége újabb kihívásokat állit eléd, ugyanis Rax és Hohe Wand kihívást jelentő ferrátáit másszuk meg a két nap alatt.

Túraprogram

1 nap: Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Hohe Wand kb. 300 km, kb. 3,5 óra) Találkozó 10.00 óra órakor a megbeszélt helyen. A via ferráta felszerelés kiosztása után összekészülünk, és rövid sétával érjük el a ferrátánk beszállását. Mai napi első mászásunk a 2013-ban elkészült Gebirgsvereins-klettersteig „D” nehézségű útja, ami kiválóan alkalmas haladó ferráta tudásunk csiszolásra. A falhoz érve az ferrátázás elméletének átismétlése után rögtön fel is elevenítjük a felszerelés helyes használatát. A meredek és kitett falszakaszok, ingatag drótkötélhíd és az acélkábeles létrával az egyik legszebb hegymászó utat sikerült megalkotni a Hohe Wandon és az egész bécsi hegyekben. Az izgalmas ferráta után újabb adrenalin fröccsel folytatjuk tovább. A HTL steig „D” nehézségű felső szakaszát másszuk meg. A Skywalk kilátójától rövid ereszkedés után érkezünk meg a ferráta felső szakaszához. A mászóút innen harántolva, kevés lépéssel és kemény izommunkával folytatódik a fölénk tornyosuló utolsó sziklafal és skywalk kilátó alá. Hátra van még néhány erőt és ügyességet próbáló felszökés a klettersteig kiszállásáig, a kilátó melletti zöld rétig. A nehéz és kitett mászások mindenkiben kellemes emlékként élnek majd tovább. Kellemesen elfáradva, élményekben gazdagon indulunk hazafelé, Budapestre az esti órákban érkezünk.
(Gebirgsvereins-klettersteig (D): menetidő: 2 óra, szint: 200 méter.. HTL steig (D): menetidő: 1 óra, szint: 80 méter.)

2 nap: Hosszú és élményekben gazdag nap elé nézünk. Reggeli után indulunk a Raxi-Alpok egyik legnehezebb klettersteigjére. Autózás után érkezünk meg a hegy délkeleti oldalára, ahonnan a klettersteiget fogjuk megközelíteni. A parkolóban autóinkat magunk mögött hagyva fenyvesek ölelésében hosszabb gyaloglás és némi szintkülönbség után érjük el a ferrátánk beszállást. A „D”-s nehézségű ferrátán kellemes perceket fogunk eltölteni. Rövid, bemelegítő szakasz után ott találjuk magunkat egy 10 méteres létra lábánál. Indulhat a mászás! Létrák, meredek mászások, mélység, kitett szakaszok, rövid gyaloglás jellemzik az utat. A második szakasz végén érjük el a híres Fekete Madonnát, megpihenünk, gyönyörködünk a meredek falakban és erőt gyűjtünk az utolsó, könnyebb szakaszhoz. Felérve a Rax-fennsíkra a Preinerwand 1783 méter magas csúcskeresztjénél fújjuk ki magunkat, majd elindulunk a turista ösvényen lefelé. Útközben a Neuen Seehütte ház érintésével a Holcknechtsteig ösvényén ereszkedünk le.  A hegyen kellemesen eltöltött idő után, elfáradva és élményekben gazdagon érkezünk haza az esti órákban.
Szintkülönbség: 940 méter. Menetidő: 8 óra.

A túra előtt a tudnivalókról részletes tájékoztatást küldünk (kiutazás javasolt útvonala, felszerelés stb.).

Az időjárás befolyásolhatja a túrát! Rossz időjárás esetén a túra programja a túravezető döntése alapján félbeszakítható, az útvonal módosítható. A változtatás a túravezető hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja.


Túra nehézsége

Nehéznek számító, túlnyomó részt „C-D” nehézségű utakat járunk be. Ez a túra ideális ferrátás tapasztalattal rendelkezők számára, akik további gyakorlatot szeretnének szerezni túravezető felügyelete mellett. Szédülésmentesség és a jó lépés biztonság feltétlenül szükséges! Átlagos erőnléttel a túra teljesíthető, de ha jobban szeretnéd élvezni a mászást és a hegyek között eltöltött időt, akkor az átlagosnál jobb erőnlét megszerzéséhez javasolt egy kis rákészülés. A túranapokon 5-8 órás túrázásra kell számítani. A szűk hegyi ösvényeken vannak biztosítatlan részek, de a nehezebb, kitettebb részek drótkötéllel biztosítottak. A ferrátás útvonalon drótkötéllel biztosított szakaszok, létrák, illetve hegyi ösvények váltogatják egymást. A mozgás-, szív- és légzőszervi betegség kizáró ok a túrán való részvételhez.

Mi a via ferráta?
A VIA FERRÁTA, vagy ahogy németül mondják KLETTERSTEIG az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán a biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.  Ausztriában és Olaszországban inkább „csak amennyi szükséges a biztonsághoz” kiépítési elv tapasztalható, míg Franciaországban mára kész via ferráta „kalandparkokat” hoztak létre az izgalmak fokozására.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.


Szükséges felszerelés

Jó idő esetén napszemüveg, fényvédő krém, kb. 25-30 literes hátizsák, túrabakancs, biciklis vagy ferrátás kesztyű, egy pulóver. Kevésbé jó idő esetén eső, hideg és szél ellen védő ruházat is szükséges. 
A szükséges felszerelések listájáról túra előtt részletes leírást küldünk.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – a túravezetőtől bérelhető.


Költségek

Ár: 14.900 Ft    

Ár tartalmazza: a hegyi vezetés díját.

Ár nem tartalmazza: 
- a túravezető és a résztvevő(k) utazási költségét oda-vissza (üzemanyagköltség Budapest – Hohe Wand – Rax – Budapest: kb. 650km, - az autópályadíjakat. Összesen kb. 23.000 Ft/autó) 
- az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, útdíjat kb. 5 Euro, 
- a technikai felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) bérleti díját - túravezetőtől bérelhető 1.800 Ft/nap,
- szállás díját Kb. 25-30 Euro/fő reggelivel, 
- valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 8 fő vezetőnként.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Hohe Wand kb. 300 km, kb. 3,5 óra). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit. 

Az utazás a túrák kiindulópontjáig előzetes egyeztetést követően egyénileg vagy együttesen történik. Azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

A Hohe Wand egyik családias szállásán. Ágyneműt és a reggelit tartalmazza a szállás ára.

A túrákra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt. Az energia-utánpótlás biztosítására a szendvicsen kívül némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) is csomagolj. A két nap folyamán nem lesz lehetőség bevásárlásra, ezért már úgy érkezz a túrára, hogy gondoskodtál magadnak megfelelő mennyiségű élelemről. A szálláson lesz lehetőség reggelire és vacsorára is.
Víz: útközben nincs lehetőség vizet vételezni csak a menedékházban lehet vizet, üdítőt, sört, teát és meleg ételt venni. Ezért minimum 1,5 liter vizet hozz magaddal. 


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 4 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Kiss Tamás Benedek