Kétnapos kezdő via ferrata a Hohe Wandon

Kétnapos kezdő via ferráta a 
Hohe Wandon és Hochlantsch 1720 méter magas csúcsára 
– ITT KEZD EL –

Szakadj ki a szürke hétköznapokból és kapcsolódj ki két napra Ausztria hegyei között! Ezen a túrán kis csoportos túra keretében megismerkedhetsz a via ferrátázással, felmérheted képességeidet ehhez a sporthoz, remélve, hogy egy újabb szenvedélyt találsz magadnak. Első napon a népszerű Hohe Wand sziklafalain ismerkedünk a ferrátázással, majd a második napon átutazunk a Medve-szurdokhoz, hogy a közelben lévő látványos ferrátán jussunk fel a Hochlantsch 1720 méter magas csúcsára. 

Túraprogram

1 nap: Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Hohe Wand kb. 300 km, kb. 3,5 óra) Találkozó 10.00 óra órakor a megbeszélt helyen. A via ferráta felszerelés kiosztása után összekészülünk és indulunk mai ferrátánk vagy, ahogy Ausztriában mondják klettersteigünk beszállásához. Mai napi első mászásunk a népszerű Hanselsteig A/B nehézségű ferrátája, ami kiválóan alkalmas az első ferrátás lépések megtételére. A falhoz érve az elméleti oktatás után rögtön be is gyakoroljuk a felszerelés helyes használatát. Felkapaszkodunk a falra és hamarosan egy sziklabarlang mellett haladunk el, ahonnan már szép kilátás nyílik a környező tájra. Innen egy fahídon átkelve a vaslétrákkal és fémkapcsokkal biztosított szűk hasadékon jutunk fel a fennsík szélére. Rövid sétával érjük el a Ganghofersteig kiszállási pontját, ahol gyönyörű panorámával fűszerezve elköltjük ebédünket. Ha összeszedtük bátorságunkat indulunk a már említett rövid de annál izgalmasabb ferrátára. Meredek útvonalon leereszkedünk az út beszállásához, hogy az enyhén áthajló, fémkapcsokkal biztosított C nehézségű falon felküzdjük magunkat. Következő ferrátánkhoz némi gyaloglás után az Egyszarvú barlangja mellett ereszkedünk le. A Währingersteig (C) nehéz és kitett szakaszai mindenkiben, akinek sikerül feljutni rajta, kellemes emlékként él tovább. Innen visszatúrázunk autóinkhoz és ha időnkbe belefér, megmászunk még egy ferrátát. Kellemesen elfáradva, élményekben gazdagon indulunk szállásunk felé.
(Hanselsteig (A/B): menetidő: 2 óra, szint: 350 méter. Ganghofersteig (C): menetidő: 30 perc, szint: 50 méter. Währingersteig (C): menetidő: 30 perc, szint: 100 méter.)

2 nap: Hosszú, de látványos és élményekben gazdag nap elé nézünk. Korán reggel indulunk a grazi-hegyek között fekvő ferrátánkhoz. A parkolóban autóinkat magunk mögött hagyva, zöldellő alpesi réteken, erdei ösvényeken túrázva érjük el ferrátánk beszállását. A falnál ismét átvesszük a felszerelés helyes használatát, a ferrátázás szabályait, majd nekivágunk az felettünk magasodó sziklafalnak. Könnyebb mászások (B) következnek a tagolt sziklafalon majd egy törmelékes bevágást keresztezve nézünk szembe az első nehezebb és meredek mászással (B/C). Továbbiakban könnyebb mászások és kitett gyalogos ösvények váltogatják egymást, míg végül elérnünk az utolsó és egyben legizgalmasabb, leglátványosabb szakaszhoz. Meredek felszökés után a drótkötél a keskeny sziklagerincre vezet fel minket, még felejthetetlenebbé téve a mászást (C). Azoknak, akik elfáradtak és úgy döntenek, hogy mégsem küzdenek meg az utolsó legizgalmasabb szakasszal, lehetőségük van egy könnyebb úton kikerülni. Ferrátánk a Hochlantsch főgerincére vezet minket, ahonnan rövid gyaloglást követően érjük el az 1720 méter magasan álló csúcskeresztet. Gyönyörű kilátással ünnepeljük a csúcsérzést. Pihenés és töltekezés után elindulunk vissza autóinkhoz. Rövid pihenés és összekészülődés után indulunk hazafelé. Várhatóan 23 óra után érkezünk Budapestre. Az egésznapi szintkülönbség kb. 720 m. Időtartam 7-8 óra.

A túra előtt a tudnivalókról részletes tájékoztatást küldünk (kiutazás javasolt útvonala, felszerelés stb.).

Az időjárás befolyásolhatja a túrát! Rossz időjárás esetén a túra programja a túravezető döntése alapján félbeszakítható, az útvonal módosítható. A változtatás a túravezető hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja.


Túra nehézsége

A ferráták könnyűek és rövidek (A-C) ezért ez a túra kezdőknek is és gyakorlott, rendszeresen túrázóknak is ajánlott.
A via ferrátázáshoz feltétlenül szükséges a jó lépésbiztonság és elengedhetetlen a szédülésmentesség! A második napi túránkhoz elengedhetetlen az átlagos erőnlét, ami azt jelenti, hogy ha nem is rendszeresen, de szoktál mozogni, sportolni, jó fizikai állapotban vagy. A mozgás-, szív- és légzőszervi betegség kizáró ok a túrán való részvételhez.

Mi a via ferráta?
A VIA FERRÁTA, vagy ahogy németül mondják KLETTERSTEIG az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán a biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.  Ausztriában és Olaszországban inkább „csak amennyi szükséges a biztonsághoz” kiépítési elv tapasztalható, míg Franciaországban mára kész via ferráta „kalandparkokat” hoztak létre az izgalmak fokozására.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.


Szükséges felszerelés

Jó idő esetén napszemüveg, fényvédő krém, kb. 25-30 literes hátizsák, túrabakancs, biciklis vagy ferrátás kesztyű, egy pulóver. Kevésbé jó idő esetén eső, hideg és szél ellen védő ruházat is szükséges. 
A szükséges felszerelések listájáról túra előtt részletes leírást küldünk.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – a túravezetőtől bérelhető.


Költségek

Ár: 14.900 Ft    

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját és a túravezető szállás költségét. 

Ár nem tartalmazza: 
- a túravezető és a résztvevő(k) utazási költségét oda-vissza (üzemanyagköltség Budapest – Hohe Wand – Hochlantsch – Budapest: kb. 800 km, - az autópályadíjakat. Összesen kb. 28.000 Ft/autó) 
- az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, útdíjat kb. 5 Euro, 
- a technikai felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) bérleti díját - túravezetőtől bérelhető 1.800 Ft/nap,
- szállás díját Kb. 25-30 Euro/fő reggelivel, 
- valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 8 fő vezetőnként.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Hohe Wand kb. 300 km, kb. 3,5 óra). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit. 

Az utazás a túrák kiindulópontjáig előzetes egyeztetést követően egyénileg vagy együttesen történik. Azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

A Hohe Wand egyik családias szállásán. Ágyneműt és a reggelit tartalmazza a szállás ára.

A túrákra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt. Az energia-utánpótlás biztosítására a szendvicsen kívül némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) is csomagolj. A két nap folyamán nem lesz lehetőség bevásárlásra, ezért már úgy érkezz a túrára, hogy gondoskodtál magadnak megfelelő mennyiségű élelemről. A szálláson lesz lehetőség reggelire és vacsorára is.

Víz: útközben nincs lehetőség vizet vételezni csak a menedékházban lehet vizet, üdítőt, sört, teát és meleg ételt venni. Ezért minimum 1,5 liter vizet hozz magaddal. 


Egyéb információk

Képek a túráról:
https://drive.google.com/open?id=0BzJEzDfiAGEMMl9vS2dDRU1xQWs
https://drive.google.com/open?id=0BzJEzDfiAGEMbTlpeFllTEhhV3M 

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 4 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Kiss Tamás Benedek