Kétnapos kezdő via ferrata a Rax-Alpokban

Kétnapos kezdő via ferráta a 
Bécsi erdőben és a Rax-Alpokban
– ITT KEZD EL –

Szakadj ki a szürke hétköznapokból és kapcsolódj ki két napra Ausztria hegyei között! Ezen a túrán kis csoportos túra keretében megismerkedhetsz a via ferrátázással, felmérheted képességeidet ehhez a sporthoz, vagy tovább gyakorolhatsz kezdő ferrátásként, remélve, hogy egy újabb szenvedélyt találsz magadnak. Első napon a Bécsi erdő egyik sziklafalán ismerkedünk a ferrátázással, majd a második napon átutazunk a Raxi-Apokba, hogy egy szép ferrátán szerezzünk újabb tapasztalatokat. Rax évszázadok óta a bécsiek méltán kedvelt kirándulóhelye. Itt minden megtalálható, a mély völgyektől a kopár hegycsúcsokig, a gyalogos túráktól a via ferrátán keresztül a sziklamászásig. Ha esetleg voltál már Raxon, most más oldaláról ismerheted meg. A Großes Höllental több száz méteres falain felmászva érjük el a fennsíkot. Két nap alatt 4 via ferrátát mászunk meg. 

Túraprogram

1 nap: Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Mödling kb. 260 km, kb. 3 óra) Találkozó 10.00 óra órakor a megbeszélt helyen. A via ferráta felszerelés kiosztása után összekészülünk és indulunk ferrátánk vagy, ahogy Ausztriában mondják klettersteigünk beszállásához. A mászás a ferrátát jelölő táblánál kezdődik meredek mászással (B-C), ami egyben az mászóútvonal legnehezebb része is. A kezdeti izgalmak után feljebb könnyebb mászások következnek, majd balra fordulunk egy széles rámpára, ahol tovább mászunk felfelé. Elérjük a völgy fölé magasodó sziklatetőre, ahonnan szép kilátás nyílik az alattunk elterülő erdős, sziklákkal tarkított völgyre és autóútra. A sziklagerincen haladunk tovább és egy bevágáshoz érünk, ami felett rövid vietnámi drótkötél híd vezet át minket a túloldalra. Innen meredekebb mászásokkal jutunk fel egy kiugró sziklatetőre. Innen könnyebb mászásokkal vezetjük le a ferrátás utunkat. A szemben lévő várromhoz fakultatív gyalog túrát tehetünk a szép kilátás reményében. Legyalogolunk a völgybe és gyakorlás  képen ismét nekirugaszkodhatunk a most már ismerőssé vált ferrátának.
Mai nap vár ránk még egy rövidebb ferráta, amin tovább csiszolhatjuk mászó tudásunk és a felszerelés használatot. Délután folyamán indulunk tovább szállásunkra.

2 nap: Rax-Alpok: Alpinvereinsteig, hazautazás
Reggeli után ismét a csodálatos Großes Höllental felé vesszük az irányt.  Jó kis bemelegítő gyaloglás után érjük el a völgy egy másik klettersteigjét, az Alpenvereinsteig-et. Az út kezdeti vaslétráit magunk mögött hagyva, kitettebb párkányokon, drótkötéllel és további vaslétrákkal biztosított útvonalon haladunk fölfelé. Három órás túra után a Rax-platóra érve a Höllental-Aussichg csodálatos kilátóhelyén fújjuk ki magunkat, madártávlatból szemlélve az alattunk elterülő völgyet. Innen közel van az Otto menedékház, az odavezető út törpe fenyveseken és alpesi zöldellő réteken keresztül vezet. Itt egy hosszabb pihenés után Jakobskogel 1737 magas csúcsát vesszük célba, ahol nagyszerű panoráma fogad minket. Láthatjuk a szemközti 2076 m magas Schneeberg csúcsát és az alattunk elterülő völgyeket, falvakat. A bátrabbak kipróbálhatják magukat a közelben lévő Törlkopf csúcsára vezető, rövid „C”-s nehézségű ferrátán, ízelítőt kapva így a nehezebb ferrátákra. Végül elindulunk a közelben található felvonóhoz, amivel percek alatt a völgybe jutunk le. Kellemesen elfáradva, élményekben gazdagon érkezünk haza az esti órákban.
Szintkülönbség: 1200 méter fel. Menetidő: 8 óra

A túra előtt a tudnivalókról részletes tájékoztatást küldünk (kiutazás javasolt útvonala, felszerelés stb.).

Az időjárás befolyásolhatja a túrát! Rossz időjárás esetén a túra programja a túravezető döntése alapján félbeszakítható, az útvonal módosítható. A változtatás a túravezető hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja.


Túra nehézsége

A ferráták könnyűek és rövidek (A-B-C) ezért ez a túra kezdőknek is és gyakorlott, rendszeresen túrázóknak is ajánlott.
A via ferrátázáshoz feltétlenül szükséges a jó lépésbiztonság és elengedhetetlen a szédülésmentesség! A második napi túránkhoz elengedhetetlen az átlagos erőnlét, ami azt jelenti, hogy ha nem is rendszeresen, de szoktál mozogni, sportolni, jó fizikai állapotban vagy. A mozgás-, szív- és légzőszervi betegség kizáró ok a túrán való részvételhez.

Mi a via ferráta?
A VIA FERRÁTA, vagy ahogy németül mondják KLETTERSTEIG az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán a biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.  Ausztriában és Olaszországban inkább „csak amennyi szükséges a biztonsághoz” kiépítési elv tapasztalható, míg Franciaországban mára kész via ferráta „kalandparkokat” hoztak létre az izgalmak fokozására.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.


Szükséges felszerelés

Jó idő esetén napszemüveg, fényvédő krém, kb. 25-30 literes hátizsák, túrabakancs, biciklis vagy ferrátás kesztyű, egy pulóver. Kevésbé jó idő esetén eső, hideg és szél ellen védő ruházat is szükséges. 
A szükséges felszerelések listájáról túra előtt részletes leírást küldünk.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – a túravezetőtől bérelhető.


Költségek

Ár: 14.900 Ft    

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, és a túravezető szállásköltségét. 

Ár nem tartalmazza: 
- a túravezető és a résztvevő(k) utazási költségét oda-vissza (üzemanyagköltség Budapest – Hohe Wand – Hochlantsch – Budapest: kb. 800 km, - az autópályadíjakat. Összesen kb. 28.000 Ft/autó) 
- az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, útdíjat kb.: 5 Euro, 
- a technikai felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) bérleti díját - túravezetőtől bérelhető 1.800 Ft/nap,
- szállás díját Kb. 25-30 Euro/fő reggelivel, 
- valamint az étkezést és a biztosítást.

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni. 

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 8 fő vezetőnként.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Hohe Wand kb. 300 km, kb. 3,5 óra). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit. 

Az utazás a túrák kiindulópontjáig előzetes egyeztetést követően egyénileg vagy együttesen történik. Azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

A Hohe Wand egyik családias szállásán vagy útközben egy panzióban. Ágyneműt és a reggelit tartalmazza a szállás ára.

A túrákra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt. Az energia-utánpótlás biztosítására a szendvicsen kívül némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) is csomagolj. A két nap folyamán nem lesz lehetőség bevásárlásra, ezért már úgy érkezz a túrára, hogy gondoskodtál magadnak megfelelő mennyiségű élelemről. A szálláson lesz lehetőség reggelire és vacsorára is.
Víz: útközben nincs lehetőség vizet vételezni csak a menedékházban lehet vizet, üdítőt, sört, teát és meleg ételt venni. Ezért minimum 1,5 liter vizet hozz magaddal. 


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 4 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Kiss Tamás Benedek