Korzika - GR20

9 nap

Korzika: A GRANDE RANDONNÉE 20 (GR20)

Korzika - a franciák a szépség szigeteként, a görögök 'a legszebb' néven emlegetik - 160 km-re délre fekszik a Földközi-tenger partjától és 80 km-re nyugatra az olasz partoktól. Korzika hegyei között időgépben érezhetjük magunkat. A 180 km hosszú és 9700 méter szintemelkedésű korzikai hegyi távolsági útvonal sokak szerint Európa egyik legkeményebb, ám egyben legjobb nagy túrája (grand randonnée).
Conca-tól a Vizzavona-ig 5 nap alatt a GR20 túraútvonal déli szakaszát járjuk be, a túravezető azonban az utat folytatva az északi szakaszt is bejárja, így akinek van ereje és kedve, az vele tarthat.

Túraprogram

1-2. nap: Utazás 

Egyéni kiutazás Magyarországról.

3. nap: Conca – Refuge de Paliri

Táv: 12 km
Szint felfelé: 950 m, lefelé: 170 m
Időtartam: 6 - 7 óra

4. nap: Refuge de Paliri – (Col de Bavella) – Refuge d'Asiano

Táv: 13 km /forrás/
Szint felfelé: 950 m, lefelé: 450 m
Időtartam: 8 - 9 óra

5. nap: Refuge d'Asiano – Refuge d'Usciolu

Táv: 14,5 km /két útvonal, a régi szebb/
Szint felfelé: 1080 m, lefelé: 850 m
Időtartam: 9 - 10 óra

6. nap: Refuge d'Usciolu – Refuge de Prati – (Col de Verde)

Táv: 11 km
Szint felfelé: 750 m, lefelé: 700 m
Időtartam: 7 - 8 óra

7. nap: (Col de Verde) – Bergeries de Capannelle – Vizzavona

Táv: 31 km
Szint felfelé: 632 m, lefelé: 1532 m
Időtartam: 10 - 11 óra

8 - 9. nap: Utazás

Egyénileg utazunk haza.


Túra nehézsége

A túrán a teljes felszerelését (sátor, hálózsák, derékalj, teljes ruházat és élelmiszer) mindenki magával viszi. A túrák napi szinten hosszúak és fárasztóak!
Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akiknek nem ez lesz az első hegyekben töltött, több napos, sátras vándortúrájuk.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kesztyű, sapka, jó túrabakancs, túrabot, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém.
Szükséges még sátor, derékalj, hálózsák, gázfőző, edények.
Egy kb. 65-70 literes hátizsák.


Költségek

Ár: 59.500 Ft   

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés és a szervezés díját, valamint a túravezető(k) komppal, illetve Korzikán (vonattal és buszal) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) kiutazását (az üzemanyagköltség /Budapest - Livorno - Korzika - Budapest: kb. 2500 km/ és az autópályadíjak (kb.100 EUR) összesen kb. 100.000 Ft/autó, a kompdíj (kb. 50 EUR/fő-től), az esetlegesen felmerülő parkolások díját, a helyszínen fizetendő költségeket (utazás busszal és vonattal, szállás: saját sátorban 0 - 10 EUR/fő/nap), az étkezés költségeit, a belépők és fakultatív programok árát, valamint az utasbiztosítás díját.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 3 fő, a maximális 9 fő.


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Livorno: kb. 1020 km). Livorno - Bastia komppal. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit. 

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

1 éjszaka kompon, több éjszaka sátorban (opciós lehetőségként menedékházban).

A hegyen patakvízben lehet mosdani, vagy hideg vízzel zuhanyozni. (Vergionál és Vizzavonánál van melegvíz.)   

Az étkezési lehetőség a hegyen nem biztosított, így kb. 3-5 napi élelmiszer mennyiséget kell magunkkal vinnünk. Gyalogtúránk során csak a menedékházakban lesz lehetőségünk - igencsak borsos áron - alapélelmiszert és melegételt vásárolni. Célszerű zacskós, instant gyorsételeket, energiaszeleteket, aszalt gyümölcsöket, kekszet, szőlőcukrot, pezsgőtablettákat és teafiltert magunkkal vinni. Általában az összes menedékház patak/forrás közelében épült, így mindenhol tudunk magunkhoz vizet venni. Útközben is akadnak patakok, amelyek vize kellő körültekintéssel iható. Ezen kívül kijelölt forrásokat is találunk az út mentén. Ha nem vagy biztos a víz tisztaságát illetően, használj fertőtlenítő tablettát! 


Egyéb információk

Képek a blogon.

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

A résztvevők felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.

Minden egyéb, az oldalon nem található információval kapcsolatos kérdésben a túravezető tud felvilágosítást adni: +36/70-6392013.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt