Közép-hegység, 2382 m

2 nap

A Közép-hegység (Svistovy stít, 2382 m) a szlovákok körében nagy népszerűségnek örvendő sítúra célpont. Mint ahogy a neve is utal rá, a Magas-Tátra közepén helyezkedik el, a csúcsról a téli Tátra egyik legszebb kilátásában gyönyörködhetünk.   
Azoknak ajánljuk ezt a túrát, akik szeretnének megismerkedni a Magas-Tátra téli arcával. Ha valaki íróasztal mellől indul el, kellemesen el fog fáradni, de a kevésbé gyakorlottak is élvezni fogják.

Túraprogram

1. nap:
Találkozó 10.00 órakor az ótátrafüredi (Stary Smokovec) fogaskerekű állomásnál. Innen felgyalogolunk a Hosszú-tavi menedékházhoz, ahol az éjszakát töltjük.
Menetidő: 4-5 óra

2. nap:
Hosszú-tavi menedékházKözép-hegységStary Smokovec
Menetidő: 6-7 óra

Programunkat lavinaismereti workshoppal egészítjük ki:
Hogyan előzhetjük meg, illetve kerülhetjük el a lavinát? Mit tegyünk, ha már benne vagyunk a slamasztikában?
A lavina jeladó-vevő (pieps), a lavinaszonda és a hólapát használata. A mentés szabályai. Viselkedés lavinában, lehetséges túlélési módszerek a hó alatt. A mentésre rendelkezésre álló időkeretek.
Kapcsolódó feladat: Keresési és mentési gyakorlat. Egy feltételezett lavina által betemetett áldozatok megtalálása és kimentése az életben maradáshoz még elégséges normaidőkön belül, a bemutatott felszerelések használatával, csapatmunkában.
És amit ki lehet próbálni: Ki tudom-e ásni magam a hó fogságából? A résztvevők ideiglenes elásása a hófogság szemléltetésére. Nem hagyunk ott senkit! :)


Túra nehézsége

S2-S3, 30-35 fok


Szükséges felszerelés

Téli magashegyi ruházat (2 db sapka, 2 pár kesztyű, esőkabát, polárkabát, aláöltözet, kamásli, túrabakancs, sí-, és napszemüveg, stb.), fényvédő krém, termosz, elsősegély csomag, bivakzsák, fejlámpa, kb. 35 literes hátizsák, túrabot, hótalp (opcionális), lavinaeszközök (lavina jeladó-vevő, lavinaszonda, hólapát).
Technikai felszerelés (sisak, beülő, jégcsákány, hágóvas, 2 db HMS karabiner, kötél, stb.).

A technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

Hótalpak és lavinaeszközök (lavina jeladó-vevő, lavinaszonda, hólapát) a túravezetőtől korlátozott számban bérelhető.


Költségek

Ár: 29.500 Ft

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés (sisak, beülő, túracsákány, hágóvas, karabinerek, kötél) bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: Az utazási költséget oda-vissza (az üzemanyagköltség kb. 16.000 Ft/autó), az esetlegesen felmerülő parkolási díjat és a szállás költségét, mely kb. 26 EUR/éj/fő, valamint az étkezést és a biztosítást.

Figyelem! Az ár nem tartalmazza a lavinaeszközök és a hótalpak bérleti díját! 

Lavinaeszközök (lavina jeladó-vevő, lavinaszonda, hólapát) a túravezetőtől korlátozott számban bérelhető 1.000 Ft/nap.

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A minimális létszám 3 fő, a maximális 4-5 fő vezetőnként, azonban a hóviszonyoktól és időjárási körülményektől függően ez az arány 2-3 fő/vezetőre csökkenhet. 


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval utazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit. Figyelem: a hólánc ne maradjon otthon!

Útvonaltervező: www.viamichelin.com


Szállás, étkezés

1 éjszaka a Hosszú-tavi menedékházban.

A menedékház rendelkezik étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Csoportoknak (minimum 3 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a túrát!

A magashegyi túra az indításához szükséges minimális létszám (3 fő) meglétét követően, és csak akkor indul, ha a meteorológiai előrejelzés az adott térségre kedvező. Amennyiben az adott területre vonatkozó lavinajelzés 4-es, vagy attól magasabb, akkor a túrát szintén egy későbbi, egyeztetett időpontra napoljuk el.

A résztvevők felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.

tatry.nfo.sk
vt.sk

Térkép: VKÚ, Vysoké Tatry, turista térkép, 1:25 000

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Időjárás