Lengyel-Tátra: Sas-út (Orla Perc)

3 nap

A Magas-Tátra Lengyelország területén fekvő részét a vadregényes és zord, hatalmas gleccserek vájta magashegyi völgyek, valamint a legnagyobb és legmélyebb magas-tátrai tavak festői szépségű környezete jellemzi.
A Sas-út kiépítése Walenty Gadowski tarnowi plébános nevéhez fűződik, az ő tervei szerint és felügyelete mellett épült meg 1903-1906 között a gerincvonulaton végigvezető egyedülálló útvonal. A táj szépségei, a mélyen a völgyekben csillogó tavak és az állandóan változó látvány oly mértékű szépségeket tár fel az „út" bejáróinak, amilyet a Tátrában sehol másutt nem láthatnak. A gerincvándorlás során úgyszólván az összes Tátra-csúcsot láthatjuk.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Zakopane: kb. 325 km, Miskolc – Zakopane: kb. 230 km)
Találkozó a Zakopane – Kuznice út elágazásánál a körforgalom mellett található sportbolt előtt 12.00 órakor.
Innen gyalog folytatjuk utunkat Kuznicén keresztül a Murowaniec menedékházig (1500 m), ahol elfoglaljuk szálláshelyünket.
Menetidő: kb. 3 óra
Szállás: menedékházban

2. nap:
Korai indulással kb. 2-3 óra alatt érjük el a Zawrat-hágót (2159 m), ahonnan a Sas-út (Orla Perc) kezdődik – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2219 m) – Fekete-tó – Murowaniec menedékház
Szintemelkedés: 1150 m
Menetidő: kb. 9 óra
Szállás: menedékházban

3. nap:
Reggeli indulást követően onnan folytatjuk túránkat, ahol az előző nap abbahagytuk.
Murowaniec menedékház – Fekete-tó – Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2219 m) – Buczynowa tornyok – Kereszt-nyereg (Krzyzne, 2112 m) – Murowaniec menedékház – Kuznice
Kuznicéből kb. 1/2 óra sétával leérünk a parkolóba autóinkhoz, és egyénileg utazunk haza Magyarországra.
Szintemelkedés: 1025 m
Menetidő: kb. 9 óra


Szükséges felszerelés

Gyalogtúrázó öltözet (esőkabát, polárkabát, kamásli, túrabakancs, sapka, kesztyű, napszemüveg, stb.), fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, túrabot, kb. 25 literes hátizsák.


Költségek

Ár: 35.500 Ft

Ár tartalmazza: A túravezetés díját, a vezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (az üzemanyagköltség kb. 17.000 Ft/autó), az esetleg felmerülő parkolási díjat, a szállás költségét, mely 3 éj x 60 PLN/fő (1 PLN = kb. 77 Ft), a belépőjegy árát a Tátra Nemzeti Parkba, valamint az étkezést és biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 6 fő. 


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk  „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

3 éjszaka a Murowaniec menedékházban.

Az elszállásolás menedékházban történik, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A menedékház rendelkezik étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Négy vagy több jelentkező esetén más időpontban is indítjuk a túrát!

Erre a túránkra célszerű indulás előtt legalább 5 hónappal jelentkezned, mert előfordulhat, hogy a programban ajánlott menedékházban a zsúfoltság miatt már nem lehet szállást foglalni. Emellett ezek a túráink nagyon népszerűek, így nem biztos, hogy lesz helyed. Nem érdemes tehát utolsó pillanatra halasztani a jelentkezést!

A résztvevők felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.

Térkép:
Sygnatura, Orla Perc, via ferrata, mapa turystyczna hiking map, 1:5 000
VKÚ, Vysoké Tatry, túristatérkép, 1:25 000

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás