Lengyel-Tátra: Sas-út (Orla Perc)

4 nap

A Magas-Tátra Lengyelország területén fekvő részét a vadregényes és zord, hatalmas gleccserek vájta magashegyi völgyek, valamint a legnagyobb és legmélyebb magas-tátrai tavak festői szépségű környezete jellemzi.
A Sas-út kiépítése Walenty Gadowski tarnowi plébános nevéhez fűződik, az ő tervei szerint és felügyelete mellett épült meg 1903-1906 között a gerincvonulaton végigvezető egyedülálló útvonal. A táj szépségei, a mélyen a völgyekben csillogó tavak és az állandóan változó látvány oly mértékű szépségeket tár fel az „út" bejáróinak, amilyet a Tátrában sehol másutt nem láthatnak. A gerincvándorlás során úgyszólván az összes Tátra-csúcsot láthatjuk.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Zakopane: kb. 325 km, Miskolc – Zakopane: kb. 230 km)
Találkozó a Zakopane – Kuznice út elágazásánál a körforgalom mellett található sportbolt előtt 14.00 órakor.
Innen gyalog folytatjuk utunkat Kuznicén keresztül a Murowaniec menedékházig (1500 m), ahol elfoglaljuk szálláshelyünket.
Menetidő: kb. 3 óra
Szállás: menedékházban

2. nap:
Korai indulással kb. 2-3 óra alatt érjük el a Zawrat-hágót (2159 m), ahonnan a Sas-út (Orla Perc) kezdődik – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2219 m) – Fekete-tó – Murowaniec menedékház
Szintemelkedés: 1150 m
Menetidő: kb. 9 óra
Szállás: menedékházban

3. nap:
Reggeli indulást követően onnan folytatjuk túránkat, ahol az előző nap abbahagytuk.
Murowaniec menedékház – Fekete-tó – Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2219 m) – Buczynowa tornyokKereszt-nyereg (Krzyzne, 2112 m) – Murowaniec menedékház
Szintemelkedés: 1025 m
Menetidő: kb. 7 óra
Szállás: menedékházban

4. nap:
Akinek van kedve és ereje hozzá, az velünk tarthat egy nagyon jól kiépített sétaúton a Kasprowy Wierch (1985 m) felvonóállomásához, majd innen a Swinica (2301 m) csúcsára. Ezután visszaereszkedünk a felvonóállomásig, és a továbbiakban felvonóval folytatjuk utunkat Kuznicéig. Kuznicéből kb. 1/2 óra sétával leérünk a parkolóba autóinkhoz, és elindulunk haza Magyarországra.
Menetidő: kb. 5-6 óra

A kevésbé elszántak a Murowaniec menedékházból az első napon megtett úton kb. 2 óra alatt sétálhatnak le autóikhoz. Természetesen lesz lehetőség Zakopanéban körülnézni, majd egyénileg utazunk haza Magyarországra.


Szükséges felszerelés

Gyalogtúrázó öltözet (esőkabát, polárkabát, kamásli, túrabakancs, sapka, kesztyű, napszemüveg, stb.), fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, túrabot, kb. 25 literes hátizsák.


Költségek

Ár: 29.900 Ft

Ár tartalmazza: A túravezetés díját, a vezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (az üzemanyagköltség kb. 15.000 Ft/autó), az esetleg felmerülő parkolási díjat, a szállás költségét, mely 3 éj x 55 PLN/fő (1 PLN = kb. 77 Ft), a belépőjegy árát a Tátra Nemzeti Parkba, valamint az étkezést és biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 7 fő. 


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk  „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

3 éjszaka a Murowaniec menedékházban.

Az elszállásolás menedékházban történik, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A menedékház rendelkezik étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Három vagy több jelentkező esetén más időpontban is indítjuk a túrát!

Erre a túránkra célszerű indulás előtt legalább 5 hónappal jelentkezned, mert előfordulhat, hogy a programban ajánlott menedékházban a zsúfoltság miatt már nem lehet szállást foglalni. Emellett ezek a túráink nagyon népszerűek, így nem biztos, hogy lesz helyed. Nem érdemes tehát utolsó pillanatra halasztani a jelentkezést!

A résztvevők felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.

Térkép:
Sygnatura, Orla Perc, via ferrata, mapa turystyczna hiking map, 1:5 000
VKÚ, Vysoké Tatry, túristatérkép, 1:25 000

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás