Liptói-havasok (Nyugati-Tátra)

3 nap

A Magas-Tátra nyugati folytatásában emelkedő hegyvonulat vad domborzatú szomszédjától elsősorban szelídebb formáival és alacsonyabb tetőszintjével különül el. A Nyugati-Tátrát magashegységi havas-sziklás tájegység alkotja, a főgerinc csúcsai 2000 méterig nyúlnak, a hegység nagyobb része pedig szélesebb hátakban, menedékes gerincekben végződik. A kiépítés révén a meredek, sziklás szakaszok (Ostry Rohác, Try kopy) biztonsággal járhatók, a füves, kőtörmelékes tetejű magaslatok és hátak a nagy peremlejtők ellenére is könnyedén bekalandozhatók, veszélytelen hegyi túraterepet alkotnak, ahonnan kényelmesen gyönyörködhetünk a magaslati táj szépségeiben. A könnyen járható ösvények túlsúlya, de a komolyabb megpróbáltatásokkal, mászással járó szakaszok jelenléte is eszményi túratereppé avatja a vonulatot. A Nyugati-Tátra teljes területe 1987-től a Tátrai Nemzeti Park részét képezi.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest - Ziar: kb. 270 km, Miskolc - Ziar: kb. 250 km)
Találkozó 18.00 órakor a Ziar községtáblánál.
A résztvevők megérkezését követően a Ziar község mellett található parkolótól gyalog 1 óra 30 perc alatt (415 m szintkülönbség) vagy autóval felmegyünk a Ziarska menedékházhoz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2. nap:
Reggeli után indulunk a menedékháztól, és a következő utat tesszük meg: Ziarska chata (1325 m) – Ziarske sedlo (1917 m) Záhradky (1369 m) – Jamnicke sedlo (1910 m) – Ostry Rohác (2087 m) – Placlivé (2124 m) – Nohavica (2051 m) – Smutné sedlo (1962 m) – Ziarska chata (menetidő: kb. 8 óra 30 perc)

3. nap:
A reggeli elfogyasztása után a következő útvonalon haladunk: Ziarska chata – Jalovské sedlo (1858 m) – Banikov (2178 m) – Hrubá kopa (2166 m) – Tri kopy (2136 m) – Smutné sedlo (1962 m) – Ziarska chata (menetidő: kb. 6 óra)

A túrát követően egyénileg történik a hazautazás Magyarországra. Aki az autóját a parkolóban hagyta, annak a menedékháztól még további 1 óra 30 perc gyaloglással kell számolnia.


Szükséges felszerelés

Gyalogtúrázó öltözet (esőkabát, polárkabát, kamásli, bakancs, sapka, kesztyű, napszemüveg, stb.), fényvédő krém, elsősegélycsomag, fejlámpa, túrabot, kb. 30 literes hátizsák.


Költségek

Ár: 29.500 Ft

Ár tartalmazza: A túravezetés díját, a vezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (az üzemanyagköltség kb. 15.000.-Ft/autó), az esetleg felmerülő parkolás díját, a szállás költségét, mely 2 éj x 10-17 EUR/fő, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 7 fő.


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk  „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com


Szállás, étkezés

2 éjszakát panzióban, vagy menedékházban töltünk, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A szálláshelyek rendelkeznek étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt