Nepál: Annapurna körtúra

19 nap

Az Annapurna környéke a természettudósok paradicsoma. Ez a felső szubalpin sztyepp környezet ugyanis a hópárducok és a kék juhok, valamint sok védett madárfaj, lepke és rovar otthona. Emellett a természetvédelmi területen 100 fajta orchidea él, és itt található a világ legfantasztikusabb rhododendron erdeje. Vándorlásunk során – amellett, hogy láthatjuk a Manaslu (8163 m) és az Annapurna (8091 m) méltóságteljes tömbjét – érintjük Manangot, mely a tibeti buddhisták otthona, majd túránk legmagasabb pontján, az 5416 méter magas Thorung hágón átkelve jutunk a hindu zarándokhelyre, Muktinath-ba. A körtúra alkalmával látni fogjuk a világ legmélyebb szurdokvölgyét, a Kali Gandaki-t, miközben utunk olyan hangulatos falvakon visz keresztül, mint Jomsom, Marpha, Tukuche vagy Tatopani. Ghorepaniból felgyalogolunk a Poon Hill kilátóponthoz, ahol gyönyörködünk a napfelkeltében, de innen olyan hófödte csúcsokra is fenséges kilátás nyílik, mint a Dhaulagiri (8167 m), a Tukuche Peak (7219 m), az Annapurna III (7555 m), az Annapurna IV (7525 m), az Annapurna II (7937 m), a Machhapuchhre (6997 m) és a Lamjung Himal (6983 m). Ezután kis kitérőt teszünk, és a Ghorepani Ghandruk Trek-en folytatjuk utunkat, amely hatalmas rhododendron erdőn keresztül vezet, míg végül elérünk Pokhara-ba, mely bolygónk egyik legcsodálatosabb helye.

Túraprogram

1-2. nap: Utazás repülővel Kathmandu-ba
A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről indulunk repülőjárattal, és isztambuli, majd delhi átszállással a második napon a délelőtti órákban érkezünk Nepál nemzetközi repülőterére, Kathmanduba (1310 m). Délután városnézés Kathmanduban. Az éjszakát egy kathmandu-i hotelben töltjük.

3. nap: Kathmandu – Besisahar (830 m)
Reggel busszal utazunk tovább Besisahar-ba.
Az éjszakát hotelben töltjük.
Menetidő: kb. 6 óra (busszal)

4. nap: Besisahar – Syange – Chamje (1560 m)
Reggel indulunk, majd két óra terepjáróval történő utazás után Syange-be, túránk kiindulópontjára érünk, ahonnan már gyalog folytatjuk utunkat Chamje-be (ettől a naptól kezdve gyalogtúránk során az összes többi éjszakát egyszerű menedékházakban fogjuk tölteni).
Menetidő: 4 óra 30 perc

5. nap: Chamje – Danaque (2200 m)
Menetidő: 7 óra 

6. nap: Danaque – Chame (2725 m)
Menetidő: 4 óra 30 perc

7. nap: Chame – Pisang (3190 m)
Menetidő: 5 óra 30 perc 

8. nap: Pisang – Ngawal (3660 m) – Manang (3500 m)
Menetidő: 7 óra

9. nap: Manang – Yak Kharka (4090 m)
Menetidő: 5 óra

10. nap: Yak Kharka – High Camp (4850 m)
Menetidő: 6 óra

11. nap: High Camp – Thorung La (5416 m) – Muktinath (3710 m)
Menetidő: 8 óra 

12. nap: Muktinath – Jomson – Tatopani (1110 m)
Reggel terepjáróval indulva Jomson-ig a menetidő kb. 3 óra,  ahonnan busszal (kb. 7 óra) utazunk tovább.

13. nap: Tatopani – Shikha (2020 m)
Menetidő: 5 óra

14. nap: Shikha – Ghorepani (2860 m)
Menetidő: 4 óra 30 perc

15. nap: Ghorepani – Poon Hill (3210 m) – Tadapani (2520 m)
Menetidő: 6 óra 30 perc

16. nap: Tadapani – Nayapul (1070 m) – Pokhara (820 m)
Nayapul-ig a menetidő 5 óra, majd járművel (kb. 2 óra) utazunk tovább.
Az éjszakát egy pokhara-i hotelben töltjük. 

17. nap: Pokhara – Kathmandu
Menetidő: 7 óra (turistabusszal)
Az éjszakát egy kathmandu-i hotelben töltjük.

18-19. nap: Utazás repülővel Magyarországra
Reggeli után transzfer a repülőtérre, és utazunk Magyarországra, ahová másnap a déli órákban érkezünk meg.


Túra nehézsége

Nagy magasságban vezető, kondícióigényes túra. Technikai nehézség nincs, hágóvas, jégcsákány használatára sincs szükség, a problémát elsősorban a nagy tengerszint feletti magasság okozhatja. A legkomolyabb kihívást a Thorung (5416 m) hágón történő átkelés napja jelenti.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, jó túrabakancs, csúszásgátló, túrabot, 35-45 literes hátizsák, hálózsák, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegélycsomag.
Túra közbeni szállásunk egyszerű, 2-4 ágyas fűtés nélküli szobákban lesz, így meleg hálózsákra van szükség, amelynek a komfortfokozata legalább -5 fok.


Költségek

Ár: 155.000 Ft   

Előleg: 62.000 Ft, amely jelentkezéskor esedékes.
Hátralék: 93.000 Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Az indulás előtti 30 napon belül történő jelentkezés esetén a teljes részvételi díj a jelentkezéssel egyidejűleg fizetendő.

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés és a szervezés díját, valamint a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: Delhi – Isztambul – Budapest várható költsége az illetékkel együtt 230.000 Ft-tól), a vízum díját (40 USD), a trekking engedélyek díját (kb. 50 USD), a helyszínen fizetendő költségeket (utazás busszal, szállás, étkezés, teherhordó, borravalók), az esetleges belépők és fakultatív programok árát, valamint a védőoltások és az utasbiztosítás díját.
(A napi háromszori étkezés és a szállások ára (1-2 USD/fő/nap) összesen kb. 20-30 USD/fő/nap.)
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért a nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 6 fő, a maximális 9 fő.


Utazás

Repülővel, taxival, terepjáróval és busszal.

Az indulás és érkezés időpontja néhány (1-4) napot módosulhat a repülőjegyek olcsóbban történő beszerzése miatt, valamint a programtól függően.

Repülés előtt érdemes informálódni, hogy mit lehet felvinni a gépre, stb. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott

Vízum: A magyar állampolgároknak a vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A nepáli vízum (30 napos) a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 40 USD, és 1 db igazolványkép szükséges hozzá.
Szükséges engedélyek: ACAP (Annapurna Conservation Area Project) és TIMS kártya (kb. 50 USD). Ezek kiváltása a helyszínen történik, melyhez útlevél másolat és további 4 db igazolványkép szükséges.


Szállás, étkezés

4 éjszaka hotelben, 12 éjszaka menedékházban (Tea House/Lodge).

Túra közbeni szállásunk egyszerű, 2-4 ágyas fűtés nélküli szobákban lesz, így meleg hálózsákra van szükség, amelynek a komfortfokozata legalább -5 fok.

A hegyi Lodge-okban a legtöbb helyen napenergiával melegítik a vizet, ezért csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, és a hőmérséklete is inkább langyos, mintsem forró, így nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha nekünk is jut belőle.

Az étkezési lehetőség a gyalogtúra során naponta három alkalommal biztosított az út mentén néhány órányi járásra sorakozó hegyi lodge-okban. Egy menü ára kb. 250 NPR. Utunk során palackozott ivóvizet (1 liter 20-180 NPR) vagy forralt vizet szintén ezekben a házakban tudunk beszerezni. Célszerű energia szeleteket, aszalt gyümölcsöket, kekszet, szőlőcukrot, pezsgőtablettákat és tea filtert magunkkal vinni.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Ajánlott oltások az utazás előtt: Hepatitis A és B, tífusz és tetanusz. Emellett ajánljuk a malária elleni gyógyszeres védekezést is.

Jó, ha van nálunk az út alatt: Diamox (Acetazolamide), Quarelin, Algopyrin, Cataflam, Imodium, Ciprobay, Smekta por, Reasec, Nospa, Brulamycin szemcsepp, C, B6 és B12 vitamin, víztisztító tabletta, izolációs fólia, valamint egészségügyi csomag – ezek ugyan lesznek a túravezetőknél is, azonban túravezetőinknek nem áll módjában gyógyszereket biztosítani a résztvevők számára, elsősegélynyújtásban viszont tudnak segíteni. Bár októberben nem kell a fűfélék jelentős virágzására számítani, ennek ellenére, aki pollenallergiában szenved, ne hagyja otthon a gyógyszereit!

Az árak alacsonyabbak, mint nálunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél.
Költőpénznek (új) USA dollárt vagy Euro-t célszerű vinni, amit a helyszínen tudunk majd a helyi fizetőeszközre, nepáli rúpiára (1 NPR kb. 3 Ft) beváltani.
1 USD = kb. 105 NPR, 1 Euro = kb. 115 NPR.
Aktuális árfolyam: http://www.xe.com
Bankkártya használatára a városokban van lehetőség, melyek közül leginkább a Visa és a MasterCard terjedt el.

Mobiltelefonjaink Nepálban működnek, azonban érdemesebb kinti telefonokról hazatelefonálni, mivel így az jóval olcsóbb, és több szálláshelyen is lehetőség nyílik rá. Az internethálózat nincs úgy kiépítve, mint az Everest trekking során, ezért internetezni főleg a városi Internetcafé-kban (kb. 300 NRP/óra vagy kb. 5-20 NPR/perc) lehet.

Az elektromos áram Nepálban ugyanaz, mint nálunk: 230V/50Hz. A hegyi menedékházak szobáiban általában nincs konnektor, az áramot itt többnyire napelemekből vagy mini vízerőművekből nyerik, de azért utunk során lesz lehetőségünk akkumulátorainkat feltölteni, melyért óránként kb. 100-300 NPR-t kell fizetni.

Út közben a tisztálkodási lehetőségek korlátozottak, ezért célszerű magunkkal nedves törlőkendőket és kézfertőtlenítő gélt vinni. 

A gyalogtúra folyamán lehetőségünk lesz arra, hogy felszerelésünket teherhordók (maximum 20 kg csomagot napi kb. 15 USD-ért) vigyék, így mentesülhetünk terheink cipelésétől. A túra nehézsége miatt kifejezetten ajánlott teherhordó igénybevétele!

Nepálban sokan beszélnek gyengén angolul, így az ott élőkkel angol nyelven lehet kommunikálni.

Hasznos információk:

Irodalom:
Stefano Ardito: A Himalája meghódítása (2005., Alexandra)

Térkép: Trekking Map, Around ANNAPURNA 1:100 000

Fontos!
A csekély programmódosítás jogát fenntartjuk!

Túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Programunkon elsősorban magashegyi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény (pl.: időjárás-változás) léphet fel. A zord időjárás vagy a résztvevők erőnléte szükségessé teheti az előzetesen egyeztetett túraterv módosítását. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, az esetleges vis maior (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk) következtében bekövetkező változásokért a TrekWolf Kft. nem vonható felelősségre, az előre nem várt extra költségvonzatok pedig a mindenkori résztvevőket terhelik, melyhez megértéseteket kérjük. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal-módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt! Túravezetőink fenntartják maguknak a jogot, hogy indokolt esetben az egész csoporttal visszaforduljanak. A túravezető döntését mindenkinek be kell tartania, mivel az a résztvevők biztonságát szolgálja.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt

Időjárás

Az időjárás szempontjából az őszi időszakban tiszta idő várható, sok napsütéssel. Minél magasabbra jutunk, úgy csökken a hőmérséklet is, 3000 méter magasságban napközben 5-15 C fok lehetséges, de a napsütés nagyban befolyásolja a hőérzetünket. Az éjszakai és hajnali hőmérséklet akár -15 C fok is lehet. Ősszel remek az időjárás, és a kilátás is jobb, a távoli magas hegyek fotózására ez a legideálisabb időszak. Tavasszal kicsit párásabb a levegő, ekkor azonban él a természet, a madarak, lepkék, rovarok, virágok és a természet csodái iránt érdeklődőknek ez a legkedvezőbb időpont a túrára. Ilyenkor számtalan vadvirág és rhododendron erdők borítják a hegyoldalakat.

Az időeltolódás a magyarországi időhöz képest +4 óra 45 perc!