Radnai-havasok

6 nap

A Keleti-Kárpátok északi csoportjához tartozik, annak is a legmagasabb, leginkább alpesi jellegű hegysége. Azokat a hegyeket, amelyek három oldalról körbeveszik a Máramarosi-medencét – Gutin, Cibles, Radnai-havasok, Máramarosi-havasok –, Máramaros hegyeiként is szokták emlegetni. A hegység főgerince északnyugat-délkelet irányban húzódik a Setref- vagy Szacsali-hágótól (826 m) a Radnai-hágóig (1277 m), kb. 50 km hosszúságban.

A Radnai-havasok legmagasabb csúcsa a 2303 méter magas Nagy-Pietrosz, melyet Köves-havasként is emlegetnek, és amelyet a második világháború évei alatt (1942-44) Horthy-csúcsnak neveztek. A Radnai-havasokban még legalább öt csúcs magassága haladja meg a 2200 métert (Ünőkő, Kis-Ünőkő vagy Lála, Rebra, Kis-Rebra és Grohotu), és hat további csúcs magassága van 2100 méter fölött.

A hegység legjelentősebb és legszebb vízesése a Lóhavasi-vízesés, amely kb. 80 méteres magasságból zúdul le a Gonoszkő oldalán. Minden valószínűséggel ez Erdély hegyeinek legnagyobb méretű zuhataga. A Radnai-havasokban mintegy 25 nagyobb méretű, állandó vizű tó is található, melyek 1800-1950 méter tengerszint feletti magasságban fekszenek. A legnagyobb területű tengerszem a Nagy-Lála, mely mintegy 0,56 hektár kiterjedésű és 1,6 méter mély. A hegység vidéke rendkívül gazdag ásványvizekben is. Jelenleg az oláhszentgyörgyi források vizei a legismertebbek, melyek egy forrásmészkő dombot hoztak létre, ahol hat erős gyógyhatású és nagy radioaktivitású forrás ered. (Forrás: Erdélyi Turizmus)

Utazásunk idején rengeteg havasi virág bontja szirmait a hegységben, de a virágszőnyeg szemet gyönyörködtető látványa mellett azért is érdemes velünk tartani, mert túránk során – több meglepetésünk mellett – megkóstoljuk a helyi erdélyi gasztronómia remekeit is.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Mátészalka – Borsafüred: kb. 500 km)
Találkozó a Mátészalkán keresztülhaladó 49-es út városi MOL kútjánál 10.00 órakor, ahonnan közösen utazunk tovább.
Ha kedvünk tartja, az utazás alatt Nagybányán megnézzük az István tornyot, a főteret és az Ásványtani Múzeumot, a Teleki házat, Máramaros-szigeten a börtönmúzeumot, Szaploncán a vidám temetőt, több fatemplomot, valamint elmegyünk Koltóra, Petőfi mézesheteinek helyszínére is.
Az esti órákban érkezünk meg a Borsától néhány kilométerre található hagyományos rönkházba, ahol 5 éjszakát fogunk eltölteni.

2. nap:
Máramarosi-havasok (Sárkány, 1847 m)

Reggelink elfogyasztását követően menetrend szerint közlekedő kisbusszal megyünk a Priszlop-hágóba, túránk kiindulópontjára. Innen néhány óra alatt érjük el a Sárkány csúcsot, amelyről gyönyörű kilátás nyílik későbbi túráink célpontjaira, majd a délutáni órákban érünk vissza szálláshelyünkre.
Szintemelkedés: kb. 430 m
Menetidő: kb. 6 óra

3. nap:
Nagy-Pietrosz (Horthy Miklós-csúcs, 2305 m)
Korán reggel indulunk busszal Borsára, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat a Keleti-Kárpátok legmagasabb pontjára, a Nagy-Pietrosz csúcsára, majd a késő délutáni órákban a megtett úton jutunk vissza szálláshelyünkre.
Szintkülönbség: kb. 1650 m
Menetidő: kb. 9 óra

4. nap:
Vasér-völgyi vonatozás
Autóinkat Felsővisón hagyjuk, és egy egész napos romantikus kirándulást teszünk a Máramarosi-havasokban található festői szépségű Vasér-völgyben, melynek során erdei kisvasúton 60 km-t teszünk meg egy közel 100 éves gőzmozdonnyal.

5. nap:
Két program közül lehet választani:
A. Könnyebb túra
Borsafüred – Lóhavas – Gargaló (2159 m) – Lóhavasi-vízesés – Borsafüred
Reggeli indulást követően túránk egy részét a szálláshelyünktől 10 percre található ülőszékes felvonó segítségével tesszük meg. A Gargaló csúcsáról gyönyörű kilátás tárul elénk a Radnai-havasok főgerincének vonulatára. Szálláshelyünkre délután érkezünk vissza.
Szintkülönbség: kb. 900 m
Menetidő: kb. 8 óra

B. Nehezebb túra
Lála-tó – Ünőkő-csúcs – Ember-csúcs – Gargaló-csúcs – Lóhavasi-vízesés – Borsafüred
Borsafüredről kora reggel indulva bérelt busszal megyünk túránk kiindulási pontjára, mely a Lála-tótól nem messze található. Innen felmegyünk a hegység második legmagasabb csúcsára, a 2279 méter magas Ünőkőre, majd a hullámzó gerincen folytatjuk utunkat egészen a Gargaló-nyeregig, ahol leereszkedünk a főgerincről, és útba ejtjük a Lóhavasi-vízesést. Szálláshelyünkre a késő délutáni órákban érkezünk meg.
Szintkülönbség: kb. 1700 m
Menetidő: kb. 12 óra

6. nap:
Reggeli után egyénileg utazunk haza Magyarországra.


Túra nehézsége

A túrák a könnyűtől a nehéz kategóriáig terjednek, így igen változatosak. A turistautak ritkán jelzettek és ritkán jártak. Rossz látási viszonyok között nagy az eltévedés veszélye, viharos időben pedig a villámok jelenthetnek veszélyt a gerincen túrázókra.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegélycsomag, fejlámpa, kb. 25 literes hátizsák, túrabot.


Költségek

Ár: .......-Ft  HAMAROSAN!

Az ár tartalmazza: A túravezető(k) díját, az utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Az ár nem tartalmazza: Az utazást oda-vissza (az üzemanyagköltség oda-vissza kb. 35.000.-Ft/autó), az úthálózat használati díját (3 EUR/autó), a szállás költségét, mely 5 éj x ? EUR/fő, a múzeumi belépőjegyek árát, a sífelvonó árát, valamint az étkezést és a biztosítást.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 7 fő, a maximális 12 fő.


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Mátészalkal – Borsafüred: kb. 500 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

Borsafüreden, a sífelvonó állomásától nem messze található hagyományos rönkházban, ahol 5 éjszakát fogunk eltölteni. A szállás egy igen egyszerű turistaház, ahol nincs semmi különleges komfort, azonban a hideg-meleg víz és a főzési lehetőség adott.


Egyéb információk

Figyelem!
Romániában +1 óra az időeltolódás. /Az utakon csak lassan lehet haladni, sok a település, az utazást szekerek, úton átvonuló állatok, útfelújítások, stb. nehezítik, így átlag kb. 50-60 km/h-s sebességre kell számítani.

Romániában az utak használatáért díjat kell fizetni. A matricát már a határon érdemes megvásárolni, ellenkező esetben ellenőrzés során a csendőrök megbüntetnek!

A térségről bővebben itt olvashatsz: www.radnaihavasok.ro

Térkép:
Dimap, Radnai-havasok, 1:50 000

Irodalom:
Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
Sós Judit és Farkas Zoltán: Erdélyi útikönyv

Csoportoknak (minimum 8 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a túrát.

A csekély programmódosítás jogát fenntartjuk!

Túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Programunkon elsősorban magashegyi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény (pl.: időjárás-változás) léphet fel. A zord időjárás vagy a résztvevők erőnléte szükségessé teheti az előzetesen egyeztetett túraterv módosítását. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, az esetleges vis maior (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk) következtében bekövetkező változásokért a szolgáltató nem vonható felelősségre, az előre nem várt extra költségvonzatok pedig a mindenkori résztvevőket terhelik, melyhez megértéseteket kérjük. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal-módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt! Túravezetőink fenntartják maguknak a jogot, hogy indokolt esetben az egész csoporttal visszaforduljanak. A túravezető döntését mindenkinek be kell tartania, mivel az a résztvevők biztonságát szolgálja.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Farkas Zsolt