Rólunk

Kik vagyunk és mit csinálunk?

Egyéni vállalkozóként a hazai jogszabályoknak megfelelően hegyi vezetői tevékenységet végzünk. Az oldalon található túravezetők minimum tíz éves hegyi vezetői tapasztalattal rendelkeznek, amelyet kalandtúra-szervező cégeknél és/vagy hegymászó egyesületeknél szereztek.

Mi is a hegyi vezetés?

A hegyi vezető dolga a csoport vezetése. Jogi szempontból nézve ő az, aki kötelezettséget vállal a csoport túlzott kockázattól történő védelme érdekében. Aki csoportot vezet, az erkölcsileg odakötődik, és garantálnia kell a résztvevők testi épségét, érzelmi és szociális biztonságát. A vezető feladataihoz tartozik: a szervezési és biztonságot érintő feladatok meghatározása és elvégzése, az információgyűjtés, a döntéshozatal és a döntés megindokolása, valamint neki kell reagálnia a résztvevők problémáira és kérdéseire, probléma esetén pedig beavatkozni.

Vezetős mászások

Ebben az esetben a mászók hegyi vezetőt fizetnek meg a magas színvonalú irányítás érdekében. A professzionális vezetők teljes mértékben felelősséget vállalnak a csoportjukért, a kliensek helyett hozzák a döntéseket és felelősek a biztonságukért. Az ő feladatuk, hogy elősegítsék a csapat számára a cél biztonságos elérését.

Amennyiben hegyi vezetőt fizetünk meg, a kiválasztás tekintetében legyünk nagyon körültekintőek, mert itthon ez a tevékenységi kör nincsen kellően leszabályozva, amely azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek jó túravezetőink.

Amennyiben pénztárcánk és nyelvtudásunk engedi, célszerű a túracélpontunk térségében tevékenykedő UIAGM képesítéssel rendelkező hegyi vezetőt igénybe vennünk. Ők többéves hegyi vezető képzésen vesznek részt, amely nemzetközileg elismert képesítést nyújt számukra, a hegymászást oktathatják is, és emellett ők ismerik a legjobban azt a térséget, ahol tevékenykednek.

Mitől vagyunk mi mások?

Minden hegyi vezetéssel foglalkozó oldalon találsz valami olyat, hogy ők a legjobbak az országban, felsorolják, milyen hazai ”hegymászó” tanfolyamokkal, képzettségekkel rendelkeznek, és mennyire szuper mászók. Sajnos a valóság az, hogy mindez a hegyi vezetés szempontjából irreleváns.

Amitől mi mások vagyunk az az, hogy hegymászó túráink vezetése során betartjuk az IFMGA/IVBV/UIAGM tagországaira vonatkozó kliensek maximális létszámát szabályozó belső irányelveket. Igaz, túravezetőink nem rendelkeznek UIAGM tanúsítvánnyal (Magyarországon élő magyar nem rendelkezik ilyen képesítésssel), de ahová túrát vezetnek, ott legalább olyan jól csinálják ezt a tevékenységet, mint a helyi hegyi vezetők.

Ki a mi ügyfelünk?

 • Nem rendelkezek tapasztalattal, de érdeklődök a hegymászás iránt. Szeretném valahogy elkezdeni, de nincs meg a megfelelő képzettségem, jártasságom ehhez a sporthoz. Rendelkezek a szükséges képzettséggel, de a tapasztalat és/vagy a mászótárs hiánya miatt nem érzek magamban akkora elszántságot, hogy a területet jól ismerő, tapasztalt társ nélkül elinduljak. Nem vagyok biztos abban, hogy éles helyzetben „jól” tudok dönteni, illetve a döntés felelősségét nem merem felvállalni.
 • Nincs időm a túraprogram részleteivel foglalkozni, a szervezéssel akár napokat vagy heteket eltölteni, és nem is élvezem azt.
 • Elfoglalt ember vagyok, ezért számomra kifejezetten fontos, hogy időt spóroljak, így ne teljen felesleges idő a beszállás keresgélésével, a rosszul felépített logisztikával, és a program alatt szeretném a térségből a legtöbbet látni, a legtöbb élményben részesülni, hogy ne legyen „holtidő”.
 • Egyedi igényeim vannak, mert csak meghatározott időben vagy egy adott napon tudok elindulni (ami valahogy sosem esik egybe a csoportos programok kiírásával), tehát a túravezetőnek kell hozzám igazodnia, amiért akár hajlandó vagyok többet fizetni. Emellett tisztában vagyok vele, hogy az ár-érték arány úgy működik, hogy minél többet fizetek, annál jobbat kapok.
 • Mielőtt szervezőt választok, alaposan utánajárok a referenciáinak, hogy járt-e az adott térségben, mennyire ismeri azt, ki a túravezető és milyen a baleseti statisztikája, hiszen az életem függhet egy esetleges rossz választástól, és ezek alapján döntöm el, hogy valóban a megfelelő túravezetővel van dolgom, mert garanciát akarok arra, hogy minden rendben lesz, azt kapom, amit ígért és nem ver át, mivel haza is szeretnék térni, mégpedig egészségesen.
 • Nem szeretnék felesleges kockázatot vállalni, a célt biztonságosan szeretném elérni, és ennek érdekében hajlandó vagyok fizetni a túravezetésért. Elfogadom és nem kérdőjelezem meg a vezető döntéseit, még ha számomra nem tetszőek is, mert azok az én biztonságom érdekében születnek.
 • Tudomásul veszem, hogy a hegyi sportok űzésével bizonyos kockázatot vállalok, és teljes biztonságban csak akkor lehetek, ha a hegymászásról lemondok és otthon maradok. Tudatában vagyok annak, hogy a hegymászó tevékenység végzése során megvan a veszélye a sérülésnek vagy halálos balesetnek, a hegyivezető pedig csökkenti ennek a kockázatát, de nem tudja azt kizárni teljesen.

Ha a fent írtak valamelyikével egyet értesz, és ez utóbbi két bekezdésben foglaltakkal azonosulni tudsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy minket érdemes választanod.

És ki NEM a mi ügyfelünk?

Ha az alábbi megállapítások közül csak egy esetben is magadra ismersz, akkor nem mi vagyunk, akiket keresel, és javasoljuk, hogy igényeiddel egy másik túravezetőt vagy utazási irodát keress meg.

 • Az ár a legfontosabb szempont döntésem meghozatalánál egy túraprogram megszervezésénél.
 • Szerintem létezik prémium kategóriás, magas színvonalú szolgáltatás olcsón, akciós áron.
 • Az adott program megszervezéséhez több céget is versenyeztetek egyszerre, vagyis több helyről is bekérem ugyanazt az ajánlatot.
 • Olyan utazási szolgáltatást szeretnék, amely utazási csomagnak minősül.
 • Eleve előnyben részesítem a nagyobb létszámú csoportos utakat.
 • Úgy gondolom, hogy a túravezető idegenvezető is egyben.
 • A kockázatra tekintet nélkül, feltétlenül fel akarok jutni a hegyre.