Similaun, 3606 m

3 nap

Ötztal – az Inn folyó legnagyobb mellékvölgye – közel 60 km hosszúságban nyúlik dél felé, az Alpok főgerince alá. A völgyben az utolsó falu Vent, Ausztria egyik legmagasabban fekvő települése, amely népszerű kiindulópont olyan nagy csúcsokra, mint az ötezer éves „Ötzi"-ről elhíresült Similaun, vagy a Wildspitze, amely a Grossglockner után Ausztria második legnagyobb hegycsúcsa, de szívesebben emlegetik Tirol legmagasabbjaként.

Túraprogram

1. nap: Kiutazás egyénileg Magyarországról.
Autóval: Budapest – Hegyeshalom – Wien – Salzburg – Innsbruck – Sölden – Vent (1900 m)
Távolság: kb. 850 km
Menetidő: kb. 9 óra + a pihenések
Találkozó a Ventben található felvonóállomásnál 15.00 - 16.00 óra között, ahonnan kb. 3 óra gyalogolással érjük el Martin Busch Hütte-t, ahol az éjszakát töltjük.
Szállás: a Martin Busch Hütte-ben (2501 m), DAV

2. nap: Martin Busch Hütte – Similaun (3606 m) – Similaunhütte (3019 m) – Ötzifundstelle – Hauslabjoch – Hochjoch Hospiz (2412 m)
Hajnali indulással a Niederjoch gleccseren keresztül megmásszuk a Similaun 3606 méter magas csúcsát (4 óra), majd a megtett úton visszamegyünk a Similaunhütte-hez (1,5 óra). Rövid pihenő után felkeressük a menedékháztól nem messze található Ötz-völgyi ember feltalálási helyét és emlékművét, ezt követően pedig felmegyünk a közeli, 3279 méter magas Hauslabjoch hágóba, és a Hochjochferner gleccseren leereszkedünk a Rofental völgyben található Hochjoch Hospiz menedékházhoz, ahol az éjszakát töltjük.
Menetidő: kb. 9 óra
Szállás: a Hochjoch Hospiz menedékházban (2412 m), DAV

3 nap: Hochjoch Hospiz menedékház (2412 m) – Rofen (2011 m) – Vent (1900 m)
Miután elfogyasztottuk reggelinket, kb. 3 óra alatt leérünk a Ventben parkoló autóinkhoz, majd egyénileg utazunk haza.


Túra nehézsége

A Similaun csúcsmászás egy könnyű gleccsertúra, mely azoknak ajánlható, akik még nem jártak gleccseren, illetőleg nem túráztak téli körülmények között, és szeretnék ezt kipróbálni.

Similaun mászás: F+


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, 35-40 literes hátizsák, túrabot.
Gleccserjáró felszerelés (sisak, beülő, hágóvas, jégcsákány, kötél, stb.).

A gleccserjáró felszerelést mi biztosítjuk a túra során!


Költségek

Ár: 39.500 Ft  

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a vezető(k) szállással kapcsolatban felmerült költségeit, a technikai felszerelés bérleti díját. 

Ár nem tartalmaza: A túravezető és a résztvevő(k) kiutazását (az üzemanyagköltség /Budapest – Vent – Budapest: kb. 1700 km/ és az autópályadíj összesen kb. 57.000 Ft/autó), az esetlegesen felmerülő parkolások díját Ventben (4 EUR/autó/nap), a szállás költségét (amely összesen kb. 40 EUR/fő), valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A minimális létszám 3 fő, a maximális létszám 6 fő vezetőnként.


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Hegyeshalom – Wien – Salzburg – Innsbruck – Sölden – Vent: kb. 850 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

2 éjszakát menedékházakban töltünk, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.

A szálláshelyek rendelkeznek étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

A túra indulási időpontja a július – szeptember közötti időszakban várható.
Nincs konkrét túraidőpont. A túra az indításához szükséges minimális létszám (3 fő) meglétét követően a csoporttal egyeztetett időpontban indul.

Erre a túránkra célszerű indulás előtt legalább 3 hónappal jelentkezned, mert előfordulhat, hogy a programban ajánlott menedékházakban a zsúfoltság miatt már nem lehet szállást foglalni. Nem érdemes tehát utolsó pillanatra halasztani a jelentkezést!