Tátra-csúcs, 2560 m

2 nap

A Tátra-csúcs (szlovákul Veľká Vysoká, lengyelül Wysoka) nemcsak az Omladék-völgynek legimpozánsabb csúcsa, hanem egyúttal egyike a Tátra legideálisabb hegyalakulatainak a kétormú Tátra-csúcs. Két ormát – a majdnem teljesen egymagasságú ény. és dk. ormot – egy kb. 2543 m magasságban fekvő oromrés választja el. A Tátra-csúcs kilátása a legszebbek és legkiterjedtebbek közé tartozik. Déchy Mór, a csúcs első megmászója (1874. IX. 3-án, ifj. Ruman János és Spitzkopf Urbán Márton hegyivezetők társaságában) az MKE 1875-ös Évkönyvében indokolatlanul nevét „Magas Viszokára” bővítette ki, valószínű nem tudta, hogy a szlovák vysoká = magas. Déchy elnevezése később hatott a szlovák elnevezésre is –Veľká Vysoká (Nagy Viszoka). A 19. század hetvenes éveiben kapta a mai magyar illetve német nevét. Pavol Dobšinský szlovák mesegyűjtő a Slovenské pohľady 1884-es gyűjteményében azt állítja, hogy a csúcs régi, elfelejtett neve volt a Tátra elnevezés, és róla kapta az egész hegység is a nevét. Ezt a tévedést átvette a magyar irodalom is, és még ma is találkozunk e téves állítással. A lengyel elnevezés végig következetesen Wysoka volt.

Forrás: Wikipédia

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról.
Találkozó 19.00 órakor a Poprád-tavi Hegyi Szálló (1500 m) parkolójában.
A Poprád-tavi Hegyi Szállóhoz magánúton lehet feljutni, amely sorompóval őrzött terület, így csak előzetes szállásfoglalás esetén engednek fel a házhoz.

2. nap:
Szálláshelyünkről 05.30 órakor indulunk, és az Omladék-völgy felől, a Sárkány-tavi nyergen keresztül a főszakadékban mászunk fel a Tátra-csúcsra, majd - miután kigyönyörködtük magunkat a csodálatos panorámában - a Hunfalvy-hágón át visszaereszkedünk a Poprád-tavi házhoz.
A parkolóból egyénileg utazunk haza.
Menetidő: kb. 9 óra
Szintemelkedés: 1100 m


Túra nehézsége

Nehézség: II+
Közepesen nehéz túra, a teljesítéséhez jó kondíció szükséges. 


Szükséges felszerelés

Gyalogtúrázó öltözet (esőkabát, polárkabát, bakancs, sapka, kesztyű, napszemüveg, stb.), túrabot, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák.
A szükséges technikai felszerelést (sisak, beülő, kötél, karabinerek) mi biztosítjuk a túra során.


Költségek

Ár: 29.500 Ft 

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a vezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: Az utazási költséget oda-vissza, a felmerülő parkolási díjat (10 EUR/éj/autó) és a szállás költségét, mely kb. 20 EUR/éj/fő, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A minimális létszám 3 fő, és a maximális létszám is 3 fő vezetőnként.


Utazás

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval utazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező: www.viamichelin.com


Szállás, étkezés


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítás kötni!

Érvényes (UIAA) hegymászó (pl.: JAMES, MHSSZ, OeAV) igazolvány szükséges!

Három vagy több jelentkező esetén más időpontban is indítjuk a túrát!

Térkép: VKÚ, Vysoké Tatry, turista térkép, 1:25 000

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Időjárás