Triglav haladóknak

3 nap

A Triglav (2864 m) a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsa, mely valójában nem csupán egy csúcs, hanem egy kiterjedt mészkő masszívum, amelyre különböző irányból túrautak sokasága vezet. Egyben a Triglav a Júliai-Alpok viharoknak leginkább kitett hegycsúcsa is, ahol rendkívül nagy a villámcsapás veszélye, amit csak felerősít a villámhárítóként működő via ferraták rendszere. Bár jó időben szinte tömegek látogatják, a főgerincen táblák sora emlékeztet a szerencsétlenül járt hegymászókra, akiket jellemzően villámcsapás ért.
A Triglav misztikus hegy: kapcsolatban áll a vihar és a villámlás gonosz szellemeivel, vöröses, lilás alkonyati felhőkbe burkolózva tündérmesék, legendák szülőatyja, és egyben a legenda maga.

Túraprogram

A Triglav legnehezebb via ferrata túrája: Plemenice (Bambergova) út

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról (Budapest – Mojstrana – Vrata: kb. 600 km).
Találkozó 19.00 óra körül a Vrata völgyben található Aljazev dom menedékházban (1015 m). Az éjszakát a menedékházban töltjük.

2. nap:
Aljazev dom – Triglav (2864 m) – Triglavski dom (2515 m)
Szálláshelyünkről a reggeli órákban indulunk, és a Luknajától induló Plemenice (Bambergova) úton jutunk el a Triglav csúcsáig, majd lemegyünk a Triglavski dom menedékházig, ahol az éjszakát töltjük.
Szintemelkedés: 1975 m
Menetidő: kb. 9 óra

3. nap:
Triglavski dom – Aljazev dom
Kora reggeli indulással a Tominskova úton leereszkedünk autóinkhoz. A parkolóból egyénileg utazunk haza.
Menetidő: kb. 5 óra


Túra nehézsége

Triglav túra: B – C


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, túrabot, és jó, ha van hálózsák is.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!


Költségek

Ár: 39.900 Ft    

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a túravezető szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) utazási költséget oda-vissza (az üzemanyagköltség /Budapest – Mojstrana – Budapest: kb. 1200 km/ és az autópályadíj összesen kb. 42.000.-Ft/autó), a szállás költségét, amely 2 éjszakára kb. 35 EUR, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 3 fő, a maximális 6 fő.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Mojstrana – Vrata: kb. 600 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

2 éjszakát menedékházakban töltünk, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A menedékházak rendelkeznek étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 5 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a túrát!

Térkép: Julijske Alpe, Vzhodni Del, 1 : 50 000

Irodalom: Galli Károly: Kalandozások a Júliai-Alpokban

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Nyulász Gábor