Triglav túra

3 nap

A Triglav (2864 m) a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsa, mely valójában nem csupán egy csúcs, hanem egy kiterjedt mészkő masszívum, amelyre különböző irányból túrautak sokasága vezet. Egyben a Triglav a Júliai-Alpok viharoknak leginkább kitett hegycsúcsa is, ahol rendkívül nagy a villámcsapás veszélye, amit csak felerősít a villámhárítóként működő via ferraták rendszere. Bár jó időben szinte tömegek látogatják, a főgerincen táblák sora emlékeztet a szerencsétlenül járt hegymászókra, akiket jellemzően villámcsapás ért.
A Triglav misztikus hegy: kapcsolatban áll a vihar és a villámlás gonosz szellemeivel, vöröses, lilás alkonyati felhőkbe burkolózva tündérmesék, legendák szülőatyja, és egyben a legenda maga.

Túraprogram

Triglav (Tominskova út)

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Mojstrana – Vrata: kb. 600 km)
Találkozó 19.00 - 20.00 óra között a Vrata völgyben található Aljazev dom menedékházban (1015 m). Az éjszakát a menedékházban töltjük.

2. nap:
Aljazev dom – Triglavski dom (2515 m)
Szálláshelyünkről a reggeli órákban indulunk, és a Tominskova úton felmegyünk a Triglavski dom menedékházig, ahol az éjszakát töltjük.
Szintemelkedés: 1500 m
Menetidő: kb. 7 óra

3. nap:
Triglavski dom – Triglav (2864 m) – Aljazev dom
Kora reggeli indulással fölmászunk a Triglav (2864 m) csúcsára, majd a Prag útvonalon leereszkedünk autóinkhoz. A parkolóból egyénileg utazunk haza.
Szintemelkedés: 350 m
Menetidő: kb. 7 óra


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, túrabot, és jó, ha van hálózsák is.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!


Költségek

Ár: 34.900 Ft  

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a túravezető szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) utazási költséget oda-vissza (az üzemanyagköltség /Budapest – Mojstrana – Budapest: kb. 1200 km/ és az autópályadíj összesen kb. 42.000.-Ft/autó), a szállás költségét, amely 2 éjszakára kb. 35 EUR, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 3 fő, a maximális 7 fő.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Mojstrana – Vrata: kb. 600 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Útvonaltervező: viamichelin.com

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Szállás, étkezés

2 éjszakát menedékházakban töltünk, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A menedékházak rendelkeznek étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.


Egyéb információk

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 5 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a túrát!

Térkép: Julijske Alpe, Vzhodni Del, 1 : 50 000

Irodalom: Galli Károly: Kalandozások a Júliai-Alpokban

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezetők

Nyulász Gábor Farkas Zsolt