Via ferrata a Dolomitokban

4 nap

A Dolomitok a ferrátások paradicsoma, a via ferráták bölcsője és kihagyhatatlan terület a „vasalt utak” kedvelőinek. A Dolomitok csipkézett gerincei, hatalmas sziklatornyai egyedülálló az egész világon, lélegzetelállító szépsége mindenkit lenyűgöz. Az I. világháborús emlékek, amikkel a túráink során találkozunk, még különlegesebbé varázsolják ott tartózkodásunkat.

Túraprogram

1. nap: Utazás, Dolomitok - Cristallo-csoport, Cima di Mezzo (3154 méter)

Egyéni vagy együttes kiutazás Magyarországról. (Budapest – Cortina’d Ampezzo: kb. 700 km, kb. 9 óra) Találkozó 13.00 óra órakor a Dolomitok Cristallo-csoportjába, Cortina’d Ampezzo közelében, a megbeszélt helyen. Magunkhoz vesszük a következő két napban szükséges felszerelésünket és 1200 méter szintkülönbséget felvonózva jutunk fel a 2932 méter magas Lorenzi menedékházhoz. Igazi magashegyi levegőt szívhatunk magunkba lélegzetelállító látvánnyal. Ebben a környezetben töltjük hátralévő napunkat, elfoglaljuk szobáinkat, majd rövid pihenés után túravezetőink ferráta oktatása következik. Rögtön egy nehezebb ferrátával kezdünk. Az északnyugati gerincen, nagy mélységek felett futó, létrákkal tarkított a Marino Bianchi ferráta különösen szép gerinctúra a Cima di Mezzo 3154 méter magas csúcsáig. Itt gyönyörködhetünk a Dolomitok csipkés gerinceiben és a nem sokkal fölénk magasodó Monte Cristallo (3221méter) szomszédos csúcsában. A ferráta megmászása után ismerkedéssel, pihenéssel, naplementével és az alattunk elterülő Cortina’d Ampezzo fényeiben való gyönyörködéssel töltjük az est hátralévő részét. Az éjszakát közel 3000 méter magasan a Lorenzi menedékházban töltjük.
Szint fel és le 300 méter. Menetidő: 5 óra

2. nap: Ivano Dibona ferráta

Aki nem rest felkelni gyönyörű naplementében lehet része, ahogy a nap felkúszik a Dolomitok csipkézett horizontjára felejthetetlen látvány. Reggeli után útnak indulunk. Mai napon a Dolomitok legklasszikusabb ferrátáját járjuk végig, ami egyben egy I. világháborús emlékeket bemutató gerinctúra. Hosszú útra kell számítani ezen a rendkívül szép gerinctúrán, ahol a drótkötéllel biztosított részek és hegyi ösvények váltogatják egymást. Könnyű kis mászások és pár rövid katonai alagúton keresztül érünk az úgynevezett „Cliffhanger” függő hídhoz. Számos jelenetét forgatták itt az ismert filmnek, ami hozzájárult az út népszerűségéhez. A függőhídon átkelve egy látványos gerincen folytatjuk ferrátánkat a Cristallino csúcsáig. Rövid szusszanás és fotózás után visszatérünk a gerincre és indulunk tovább, létrákon ereszkedünk le Forcella Grandéba. Útközben romos katonai emlékek tanúskodnak a háború nyomairól. A Padeon hágóba érve egy bivakházzá alakított katonai épületbe is betekinthetünk, majd felkapaszkodunk a következő csúcsra. Innen a dolomitokra jellemző látványos sziklapárkányokon haladunk tovább, keresztezünk még néhány hasadékot és vízmosást, majd egy szerpentines ösvényen ereszkedünk le a Padeon völgybe és tovább az autónkig. Visszatérünk autónkhoz és a Laverdo-csoportba utazunk és közvetlenül Tre Cime 3000-es csúcsai alatt fekvő Auronzo menedékházban (2320m) töltjük az éjszakát.
Szint fel: 250 méter, le: 1600 méter. Menetidő: 8 óra

3. nap: Laverdo-csoport, Toblin torony, Monte Paterno (2744 méter)

Reggel a menedékháztól indulunk túránkra. Néhány perc gyaloglás után már a híres Tre Cime (három csúcs) szemet gyönyörködtető déli oldalán sétálunk. A három csúcs látványa szinte áthatja napunkat, sokszor szemünk elé tárulva. Könnyed gyaloglással érjük el a hatalmas sziklatornyok között megbúvó Locatelli menedékházat. Rövid pihenő után magunkra öltjük ferráta felszerelésünket és nekivágunk a háztól nem messze magasodó Toblin-toronynak. A meredek északnyugati falon mászunk fel létrák segítségével, sokszor találkozva az I. Világháborúból visszamaradt falétrák maradványaival. Több mint száz méteres szintkülönbséget legyőzve érünk fel a Tre Cimére környékére legszebb kilátást nyújtó – 2617 méter magas – torony tetejére. Fotózás után másik útvonalon jutunk le majd érintve a Locatelli házat neki vágunk a környéket uraló Monte Paterno csúcsának. A hegy keskeny gerincébe vájt Világháborús alagutjain haladunk felfelé, elgondolkodva micsoda áldozat volt ezeket megépíteni annak idején. A gerinc keleti oldalán kiérve rövid mászás után érünk fel a hágóig, ahonnan a csúcsra vezető út meredek mászással indul. Ezt leküzdve könnyű úton érjük el a Monte Paterno 2744 méter magasan álló csúcskeresztjét. Innen is káprázatos kilátás nyílik a Tre Cimére és a környező hegyekre. A csúcsmámor után visszaereszkedünk a hágóig és egy másik útvonalat választva jutunk el a Laverdo menedékházig, majd az Auronzo házhoz. Jól megérdemelt pihenéssel készülünk fel a következő napra ebben a szép hegyi környezetben.
Szint fel és le: 540 méter. Menetidő: 7 óra

4. nap: Punta Fiames (2240 méter), Hazautazás

Reggeli után kiköltözünk szobánkból és útra kelünk. Fél órás utózás után érjük el túránk kiinduló pontját. A meredek falra tekintve elsőre lehetetlennek tűnő mászást hamarosan tettekre váltjuk és bebizonyítjuk, hogy igen is lehetséges. A ferráta beszállásáig meredek kavicsos emelkedők küzdünk le, felvesszük felszerelésünket és neki vágunk a Michielli Strobel hegyi vezetőről elnevezett ferrátánknak. A párkányokon, sziklatáblákon és meredek hasadékokon vezet felfelé az út néhány izgalmas létrás mászással. Sokszor kitett és látványos mászások teszik felejthetetlenné a ferrátát. A Punta Fiames 2240 méter magas csúcsát csokival és pihenéssel ünnepeljük. Ha beteltünk a látvánnyal, gyalogösvényen indulunk lefelé. Utunk egy része hatalmas vízmosásban visz, ahol, ha elég ügyesek vagyunk, gyorsan és könnyedén haladhatunk lefelé. Autónkat elérve felkészülünk a hazautazásra. Délutáni órákban indulunk el és valamikor az éjszaka folyamán érkezünk Budapestre.
Szint fel és le: 951 méter. Menetidő: 6 óra

A túra előtt a tudnivalókról részletes tájékoztatást fogunk adni (szállás, kiutazás javasolt útvonala, felszerelés stb.).


Túra nehézsége

A ferráták nem túl nehezek (A-C), de némelyik hosszú és nagy figyelmet igényel a magasban, a kitett párkányokon és keskeny gerinceken való haladás miatt!

Ez a túra ideális gyakorlott és rendszeresen túrázóknak, akik már rendelkeznek hegyi túratapasztalattal, biztonságosan és biztosan mozognak a hegyen, nincs tériszonyuk, felkészült túrázók de még nem próbálták a via ferrátát vagy már ferrátás tapasztalattal rendelkezők számára, akik további gyakorlatot szeretnének szerezni túravezető felügyelete mellett. Szédülésmentesség és a jó lépés biztonság alapvető követelmény! Átlagos erőnléttől jobb kondíció ajánlott a túra teljesítésére, de ha jobban szeretnéd élvezni a mászást és a hegyek között eltöltött időt, akkor az átlagosnál jobb erőnlét megszerzéséhez javasolt a rákészülés.

A programok sorrendje rugalmas, az időjáráshoz igazodva valósítjuk meg.

Mi a via ferráta?
A VIA FERRÁTA, illetve németül KLETTERSTEIG, az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, túrabot, hálózsák. Erről a túra előtt részletes leírást küldünk.

Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – túravezetőtől bérelhető.


Költségek

Ár: 32.900 Ft

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a túravezető felvonóval és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) utazási költséget oda-vissza (üzemanyagköltség /Budapest – Dolomitok – Budapest: kb. 1600 km/ és az autópályadíjak kb. 58.000 Ft/autó) és az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, útdíjat kb. 30 Euro, felvonó díját 20-25 Euro, a szállás költségét 70 Euro (ÖEAV tagoknak 10 Euro kedvezmény), technikai felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) bérleti díját - túravezetőtől bérelhető 6.000 Ft/4 nap, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 7-8 fő.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Cortina’d Ampezzo: kb. 700 km, kb. 9 óra). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Az utazás a túrák kiindulópontjáig előzetes egyeztetést követően egyénileg vagy együttesen történik. Azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Egyéb információk

Képek a túráról:
https://drive.google.com/open?id=0BzJEzDfiAGEMUFUtS1BFNjNGYmM 

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 4 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Kiss Tamás Benedek