Via ferrata a Júliai-Alpokban

3 nap

Minden napi ferrátánkat, add meg nekünk ma!

Kevesen tudják, hogy a Júliai-Alpok kevésbé ismert nyugati része Olaszországba fekszik, ahova most szeretnénk titeket elkalauzolni és megmutatni egyedülálló szépségét!
Két, technikailag nem nehéz, de hosszúsága miatt kihívást jelentő ferrátát fogunk megmászni. Mind vonalvezetésében, a táj és ferráta szépségében egyedülállóak. Gyakorlottabb, jó lépésbiztonsággal és állóképességgel való túrázóknak ajánlott!

Túraprogram

1. nap: kiutazás, Rifugio Corsi

Egyéni vagy együttes kiutazás Magyarországról. (Budapest – Sella Nevea kb. 500 km, kb. 6 óra) Találkozó 13.00 óra órakor a megbeszélt helyen. A via ferráta felszerelés kiosztása után indulunk egy nagyon szép ösvényen a hegyek ölelésében fekvő Rifugio Corsihoz (1874 méter). Útban a menedékházhoz elhagyva az erdősávot kibontakozik másnapi utunk, a felettünk magasodó gyönyörű szép hegygerinc és másik oldalunkon az alattunk elterülő völgy és a felette húzódó Kanin vonulatában gyönyörködhetünk. A házhoz érve kellemesen elfogyasztjuk vacsoránkat a naplemente vörös fényeiben burkolózó hegyek látványára, majd nyugovóra térünk a menedékházban.
Szint: fel 700 méter, Menetidő: 4 óra.

2. nap: Rifugio Corsi – Ceria Merlone

Kora reggel indulunk útnak. Némi gyaloglás után érjük el Lavinal dell’ Orso hágót, ahol mai napi ferrátánk kezdődik. Az út hosszú és nagy figyelmet igényel a magasban, kitett párkányokon és keskeny gerinceken, néhol biztosítatlanul vezető úton, de a legnehezebb szakaszok biztosítva vannak. Technikailag nehéz mászásra nem kell számítanunk, nehézséget az út hossza és kitettsége jelenti. Ez adja a szépségét is! Az út végig látványos és izgalmas, gyönyörű kilátással a szemben húzódó Kanin gerincére.
Alvás: a közelben lévő menedékházban vagy Sella Nevea egyik szállodájában
Szint: fel 750 méter, le 1050 méter. Menetidő: 10 óra

3. nap: Sent. attrezz. Leva, Dorca Verde, Montasio 2753 méter

Reggel magunkba szívjuk a Montasio magával ragadó impozáns tömbjének látványát és elindulunk, hogy megmásszuk. Először visszakapaszkodunk a gerincre, hogy aztán némi kerülő úttal, de izgalmas, ismét kitett párkányokon vezető ferrátán közelítsük meg a Montasiot. Innen egy izgalmas 70 méteres létrán felmászva jutunk a csúcsra vezető gerincre. Igazi magashegyi érzés a gerincen, a magasban sétálva feljutni a csúcsra, ahonnan jól megérdemelten gyönyörködhetünk a körülöttünk elterülő tájban. A már megismert útvonal egy részén térünk vissza autónkhoz és hazafele vagy a szlovéniai rafting bázisra indulunk (előzetesen kérd túravezető ajánlatát).
Szint: fel 1100 méter, le 1250 méter. Menetidő: 10 óra

A túra előtt a tudnivalókról részletes tájékoztatást fogunk adni (szállás, kiutazás javasolt útvonala, felszerelés stb.).


Túra nehézsége

A ferráták nem nehezek (A-C), de hosszúak és nagy figyelmet igényelnek a magasban, kitett párkányokon és keskeny gerinceken való haladás miatt!

A program nagyon jól hozzákapcsolható a közelben található Soca folyón való raftinggal vagy Mangart via ferráta mászással. Kérd túravezetőd ajánlatát!

A programok sorrendje rugalmas, az időjáráshoz igazodva valósítjuk meg.

Mi a via ferráta?
A VIA FERRÁTA, illetve németül KLETTERSTEIG, az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.


Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, túrabot, hálózsák. Erről a túra előtt részletes leírást küldünk.

Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) – igény esetén a túravezető biztosítja.


Költségek

Ár: 21.900 Ft

Ár tartalmazza: A hegyi vezetés díját, a túravezető szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza: A túravezető és a résztvevő(k) utazási költséget oda-vissza (üzemanyagköltség /Budapest – Sella Nevea – Budapest: kb. 1100 km/ és az autópályadíjak kb: 38.000 Ft/autó) és az esetlegesen felmerülő parkolási díjat, a szállás költségét kb. 55 Euro (ÖEAV tagoknak kedvezmény), technikai felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) bérleti díját - túravezetőtől bérelhető 5.000 Ft/3 nap,  valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Létszám: A túra indításához szükséges minimális létszám 4 fő, a maximális 7 fő vezetőnként.


Utazás

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Sella Nevea: 500 km, kb. 6 óra). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Az utazás a túrák kiindulópontjáig előzetes egyeztetést követően egyénileg vagy együttesen történik. Azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.


Egyéb információk

Képek a túráról:
https://drive.google.com/open?id=0BzJEzDfiAGEMN015bldKQVVfbWM

Kötelező a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítást kötni!

Csoportoknak (minimum 4 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Időpontok és jelentkezés

Nincs aktuális időpont.

Túravezető

Kiss Tamás Benedek